Fakta: Michael Caine

Född: 1933 i London.

Födelsenamn: Maurice Joseph Micklewhite.

Bakgrund: Född i en arbetarklassfamilj. Hoppade av skolan som 15-åring och började skådespela på allvar först efter att ha tjänstgjort i brittiska armén i Korea och Tyskland. Ganska tidigt bytte han efternamn till Caine, efter filmklassikern "Myteriet på Caine". 1956 gjorde han filmdebut i "A hill in Korea".

Kända filmer: "Fallet Alfie", "Självmordspatrullen", "Örnen har landat", "Timmarna med Rita", "Hannah och hennes systrar", "Rivierans guldgossar", "Ciderhusreglerna".

Aktuell i: "Youth" som får svensk biopremiär den 22 januari.

– Det förvånade mig verkligen, både att han hade hört talas om mig och han sedan skrev en roll åt mig. Jag läste manuset och sade ja direkt. Säg inget till Paolo, men jag tror jag kunde ha gjort filmen gratis, säger en skrattande Caine till TT.

Att tillbringa en halvtimme i hans sällskap på en takterrass i Cannes är en annorlunda och underhållande upplevelse. Michael Caine har jobbat med de flesta av de legendariska regissörerna, han har vunnit två Oscars, han har mängder med historier att berätta och detta gör han mer än gärna. Han sticker heller inte under stol med att många av de filmer som han gjort har han bara gjort för pengarna.

– Många undrar varför jag var med i en film som "Hajen IV". Varför inte? Den gav mig ett nytt hus, säger han.

Ungdom och åldrande

I "Youth" spelar han en berömd dirigent som tagit in på ett luxuöst spa i de schweiziska alperna. Som sällskap har dirigenten sin dotter (Rachel Weisz) och en filmregissör (Harvey Keitel). Han har sagt att han aldrig mer ska dirigera, men får ett lockande erbjudande från det brittiska hovet. Medan han funderar över detta grubblar han och vännen regissören över detta med ungdom och med åldrande.

I en scen sitter de båda i en varm pool när en naken vacker kvinna kliver ner i den, och de båda äldre herrarnas ansiktsuttryck är obetalbara. Scenen finns på filmens affisch.

– Paolo hade sagt att hon skulle gå ner i poolen, men han hade inte sagt att hon skulle vara naken. Så uttrycket i våra ansikten är helt äkta, säger Caine.

Han har inga planer på att pensionera sig.

– Det är filmerna som pensionerar dig. Plötsligt en dag får du inte längre några bra manus, det är bara desperata människor som hör av sig till dig, eller också får du erbjudanden som det inte finns några pengar i som det är värt att gå upp på morgonen för.

Ofrivillig pension

Fast på sätt och vis gick han i pension när han fyllde 60, konstaterar han.

– Jag hade kommit till det stadium där jag inte längre fick tjejen, jag fick roller som pappan i stället. Så jag visste att mina dagar som filmstjärna var över. Jag jobbade inte på flera år.

– Sen hade jag en god vän, som regisserade en film och undrade om jag inte ville vara med. Och det var kul, och sedan gjorde jag "Little voice" och vann en Oscar för "Ciderhusreglerna", och så hade jag en andra karriär.