Fakta: Michael Moore

Född: 1954 i Flint i USA.

Bakgrund: Studerade journalistik vid universitet i Michigan-Flint och började senare göra film. För att finansiera sin första film "Roger och jag", som kom 1989 anordnade han bland annat bingospel i sitt grannskap. Hans riktigt stora genombrott som filmare kom 2002 med "Bowling for Columbine", om skolmassakern i Columbine 1999 och dess efterspel. 2004 hade "Fahrenheit 9/11" biopremiär och blev snabbt en av världens mest inkomstbringande dokumentärfilmer.

Aktuell med: Dokumentärfilmen "Where to invade next" som har svensk biopremiär den 15 april.

När Michael Moore var tonåring liftade han runt i Europa som backpacker. Vid besöket i Sverige skadade han sin fot, uppsökte sjukhus i Malmö och fick närmast en chock när han fick veta att han inte behövde betala någonting.

– Sedan fortsatte min beundran för Sverige, inte minst under Vietnamkriget, då ni protesterade och tog emot desertörer från USA, säger den kontroversielle regissören per telefon från hemmet i USA.

Testar skolmat

Hans beundran för mycket av systemen i andra länder har nu resulterat i filmen "Where to invade next". Där reser han runt i en rad länder, främst i Europa och jämför med USA – han testar kulinarisk skolmat i Frankrike, besöker ett fängelse i Norge, tittar på generösa italienska semesterlagar, redovisar den starka kvinnliga närvaron i politiken i Island och undrar över vad USA skulle kunna stjäla från dessa länder. Men Sverige finns inte med. Varför?

– Därför att Sverige har blivit lite grand av en kliché i sådana här sammanhang, då är det mer intressant att besöka Portugal. Men också för att jag är upprörd över samarbetet mellan USA och Sverige när det gäller Julian Assange. Jo, anklagelserna mot honom är allvarliga, men varför inte förhöra honom i London?

"Jag älskar Amerika"

Han säger att mycket har förändrats i Europa sedan hans tonår, och inte alltid till det bättre. Detta kommer inte fram i filmen, men det är medvetet.

– Jag ville inte göra en film om problemen i Europa, och det är inte upp till mig att komma med synpunkter om hur ni ska sköta er politik. Det är upp till er befolkning att fixa det. Jag älskar Amerika, jag skulle inte kunna tänka mig att bo någon annanstans, men mycket måste ändras.

Han är självfallet mycket engagerad när vi kommer in på ämnet presidentvalet och Donald Trump. Kan denne vinna?

– Det finns en risk, om väljarna inte går och röstar. Men han har förolämpat 81 procent av befolkningen. Han har kvinnorna, afro-amerikanerna, de unga, och de med latinsk bakgrund mot sig. Han har förolämpat dem så att de inte vill ha med honom att göra – men njut av underhållningen så länge den varar.

– Mitt land håller på att förändras. Fler och fler är liberaler och går mot vänster. Sen finns det givetvis en stor minoritet som inte tycker som jag, och de flesta är som jag, medelålders och vita.

Var allvarligt sjuk

Moore hostar och rosslar i telefonen. Han var nyligen allvarligt sjuk, men säger att han nu är mycket bättre och att han veckan efter intervjun ska få flyga för första gången på flera månader.

– Ny film? Jodå, jag har en idé, men jag vill inte tala om den förrän den är klar. Det är svårt nog för mig numera att kunna vara inkognito när jag filmar. Jag tycker om att göra mina filmer under radarn. "Where to invade next" gjorde vi mycket lågmält.