Fakta: "Millennium"-serien

2005: Stieg Larssons första "Millennium"-bok, "Män som hatar kvinnor", ges ut året efter författarens bortgång.

2006: Den andra boken, "Flickan som lekte med elden", ges ut.

2007: Den tredje boken, "Luftslottet som sprängdes", ges ut.

2008: Inspelningen av Millenniumfilmerna med Michael Nyqvist och Noomi Rapace påbörjas.

2015: Den fjärde "Millennium"-boken, "Det som inte dödar oss" av David Lagercrantz, ges ut i augusti. I oktober meddelar förlaget Norstedts att Lagercrantz ska skriva ytterligare två böcker i serien.

I höstas meddelade förlaget Norstedts att författaren David Lagercrantz ska skriva två böcker som följer upp "Det som inte dödar oss", den fristående fortsättningen till Stieg Larssons trilogi om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

För Dagens Nyheter berättar nu Lagercrantz att den femte boken i "Millennium"-serien kommer att skilja sig från den fjärde, som kom ut i fjol.

– Jag känner att jag har en tendens att snobba mig med min populärvetenskapliga bildning. Det fanns lite sådant i "Millennium 4", jag skulle skriva om svarta hål och allt möjligt, och det var samma sak med min bok om Alan Turing. Det blir inte lika mycket primtal i "Millennium 5". Nu kommer jag att skriva mer Raymond Chandlerskt eller Zlatanskt. Så det blir ett lättare, mer hårdkokt anslag, säger han till tidningen.

David Lagercrantz deadline för boken, som ska översättas till 56 språk, är satt till februari nästa år för att underlätta arbetet för översättare.