FAKTA: MIRIAM BRYANTS SOMMARTURNÉ

Här uppträder Miriam Bryant i sommar:

18/6 Uddevalla, 22/6 Alingsås, 1/7 Kiruna, 2/7 Skellefteå, 3/7 Kristianstad, 7/7 Borlänge, 8/7 Varberg, 9/7 Kalmar, 12/7 Hedesunda, 13/7 Norrköping, 15/7 Svedala, 15/7 Helsingborg, 16/7 Hasslö, 17/7 Trollhättan, 17/7 Ellös, 19/7 Stora Gåsemora, 20/7 Halmstad, 23/7 Örnsköldsvik, 27/7 Mariehamn, 29/7 Hudiksvall, 30/7 Östersund, 4/8 Ulricehamn, 5/8 Nynäshamn, 6/8 Arvika, 12/8 Uppsala, 13/8 Söråker, 14/8 Freluga, 26/8 Södertälje, 27/8 Linköping, 27/8 Eksjö.

Hon sjunger också på Göteborgs kulturkalas tillsammans med Göteborgs symfoniorkester den 19/8.

För ett par veckor sedan stod Miriam Bryant på Ullevis scen med Håkan Hellström framför ett enormt publikhav. En dröm som gick i uppfyllelse.

– Det finns ingenting som slår det, erkänner artisten som blev ett känt ansikte efter sin medverkan i TV4-programmet "Så mycket bättre" i fjol.

Tre av hennes låttolkningar från programmet gick in på Svensktoppen under en och samma vecka i februari. Det har aldrig hänt förut.

– Det har varit en stor omställning att gå från en relativt okänd person till att vara ett känt ansikte. Men rent musikaliskt har det varit en jättegivande resa för mig, delvis för att jag har fått sätta mig in i producerandet av musiken, vilket jag också kommer fortsätta med, säger Miriam Bryant till TT.

"Övertänd hela tiden"

Nu inleder hon en stor, svensk sommarturné samtidigt som nya singeln "Black car" släpps.

Med konserter på runt 30 orter räknar artisten med mycket jobb och lite vila. På frågan om vad som får henne att tända till på scenen svarar hon att det är precis tvärtom.

– Man känner sig övertänd hela tiden till vardags och har oljud i huvudet som aldrig riktigt tystnar, inte ens när man sover. Men det är på scen som jag känner att det blir helt tyst, det är då jag känner att jag är lugn och har kontroll över situationen.

Släpper singel om kärleken

Singeln "Black car" som släpps den 17 juni är en "klassisk kärlekslåt" om hur hon träffade sin pojkvän, den tyske metaltrummisen Tommy Hey, som bor i Berlin.

Det är en av låtarna på det kommande albumet som, enligt Bryant, släpps i höst. Precis som debutalbumet "Raised in rain" har den blivit till i samarbete med producenten Victor Rådström.

– En del av låtarna skrev jag tidigt 2014, så vissa låtar är väldigt gamla, men vissa är inte klara ännu. Så det blir en lång resa, säger Miriam Bryant.