Fakta: Michael Bolton

Michael Bolton, ursprungligen Bolotin, föddes i Connecticut i USA, 1953.

Han var sexton år när han fick skivkontrakt. Sedan dess har han släppt över femton studioalbum och han bland annat vunnit en Grammy för sin cover på "When a man loves a woman".

Bolton har medverkat i filmer som "Snow dogs" och "The onion movie". Dessutom syntes han i fyra avsnitt av tv-serien "2 1/2 män". Han ligger även bakom låten "Go the distance", som hörs i Disneys "Herkules" från 1997.

Han arbetar just nu med sitt nästa album, "Songs of cinema" och ska medverka i sommarens Rhapsody in Rock-turné. Den 25 juli gästar han tv-programmet "Lotta på Liseberg".

Fakta: Årets Rhapsody in Rock

"Rhapsody in rock" åker på slottsturné i sommar. Robert Wells, som firar 30 år som artist, tar med sig en stor ensemble om 60 personer och en rad gästartister. Med sig på turnén tar han Michael Bolton, LaGaylia Frazier, Wiktoria, Maria Wells & The Vocalettes och Rhapsody Symphony Orchestra.

Turnéplan: 27/7 Varbergs fästning, Varberg, 28/7 Bäckaskogs slott, Kristianstad, 29/7 Bertorps slott, Vara, 30/7 Ericsbergs slott, Katrineholm, 31/7 Gränsö slott, Västervik.

Amerikanske Michael Bolton var bara sexton när han fick sitt första skivkontrakt, men det skulle dröja ytterligare arton år innan han slog igenom på riktigt.

– När framgången började sprida sig utomlands var Sverige ett av de första länderna som tog till sig min musik och accepterade mig. Det är en viktig del av min historia, säger Michael Bolton till TT.

Han kände inte bara att han nådde nya framgångar som artist, utan också att han omfamnades av ett helt land.

– Jag kände verkligen värmen på scenen och i alla intervjuer jag gjorde, säger han.

"Väldigt hög klass"

I år firar Robert Wells 30 år som artist och passar då på att ta med sig bland andra Bolton ut på Rhapsody in Rocks slottsturné.

– Jag ska bland annat bjuda på "When a man loves a woman", "How am I supposed to live withoute you?" och kanske "Go the distance" från "Herkules"-filmen, säger Michael Bolton.

Innan han fick frågan om att vara med på turnén hade Michael Bolton bara hört talas om Robert Wells – men aldrig hört honom spela. Efter att ha kollat in några klipp var han såld.

– Allt höll väldigt hög klass. Han är en fenomenal pianist och jag hade ingen aning om att han sjöng så bra heller.

Efter turnén hoppas han att de ska hitta fler tillfällen att samarbeta med varandra.

– Han är verkligen talangfull och en stor visionär. Och med min musikaliska bredd tror jag att vi kan få fler möjligheter att arbeta ihop. Därför känns den här möjligheten väldigt spännande.

Lättad och glad

Bolton minns inte när han var i Sverige senast – men han vet att det har gått alldeles för lång tid sedan dess.

– Jag hade otroligt stor framgång i Sverige på 90-talet, men de som har haft hand om mina turnéplaner har envisats med att hoppa över Sverige och Norge i planeringarna. Jag har aldrig förstått varför, men det har verkligen gjort mig upprörd.

Förutom sina varma känslor för den svenska publiken har Bolton ytterligare en blågul koppling: på sin kommande skiva samarbetar han med den svenske producenten Johan Karlsson, som jobbar ihop med Max Martin i Los Angeles.

– Jag verkar vara omringad av svenskar nu för tiden, säger han skämtsamt.

Michael Bolton ser fram emot att återvända till Sverige och känner en stor trygghet i att göra turnén tillsammans med Wells.

– Ord kan inte beskriva hur mycket jag ser fram emot det här och hur lättad jag är att jag äntligen får chans att återvända. Det var verkligen för länge sedan sist.