Fakta: "Zoolander 2"

"Zoolander 2" är – liksom originalfilmen från 2001 – regisserad och skapad av Ben Stiller, som även spelar huvudrollen som den manliga supermodellen Derek Zoolander. I övriga roller ses bland andra Owen Wilson, Kristen Wiig, Will Ferrell, Penélope Cruz, Justin Theroux, Fred Armisen och Benedict Cumberbatch. Gästspelar som sig själva gör bland annat designers som Marc Jacobs, Tommy Hilfiger, Valentino och Alexander Wang, liksom artister som Justin Bieber, Ariana Grande, Lenny Kravitz, Skrillex och Kanye West. Filmen har premiär på fredag.

Det är snart 15 år sedan Ben Stillers rollfigur Derek Zoolander gjorde entré i populärkulturen. Sedan dess har karaktärens pose "blue steel" och filmen "Zoolander" blivit kultförklarade. När den bioaktuella uppföljaren tar vid har Derek och konkurrenten Hansel – åter spelad av Owen Wilson – levt avskilda från omvärlden hela denna period. Därför är de, när berättelsen för dem tillbaka till catwalken, obekanta med koderna i dagens modebransch, liksom med de sociala medier som påverkar dem. Fenomen som hipsters är också främmande.

Detta kan Ben Stiller delvis känna igen sig i, säger han då TT träffar honom med Owen Wilson i New York

– När vi gjorde den förra filmen fanns inte sociala medier eller selfies. Det är galet att tänka på hur mycket vår kultur har förändrats på grund av de sakerna. Och det var kul att föreställa sig hur de två rollfigurerna, som kommer från 15 år tillbaka i tiden, skulle reagera på det som sker nu.

"Inte rädd"

Owen Wilson kan också identifiera sig med känslan.

– Jag skulle inte kalla mig rädd för sociala medier, men jag är inte heller så intresserad.

Vid sidan om att spela huvudrollen har Ben Stiller precis som med originalet regisserat och skrivit manus. Will Ferrell återvänder även han i sin roll som den diaboliske modemogulen Mugatu, jämte en ny karaktär spelad av Kristen Wiig; den bisarra sminkmärkesdivan Alexanya Atoz. Ferrell och Wiig deltar också på pressdagen, och enas om att inspelningen präglades av en surrealistisk stämning. Inte minst på grund av platsen, säger Will Ferrell.

– Ben har då och då de senaste åren frågat om jag vill vara med i uppföljaren. Så att till slut stå där i en vansinnig kostym, i Rom av alla ställen, var fantastiskt.

"Sann konst"

Kristen Wiig är imponerad av kläderna i filmen.

– Det är sann konst, de kreationer som vår designer Leesa Evans har tagit fram. Jag har hört att de är trendiga på riktigt, men är osäker på om det stämmer, säger hon och skrattar.

Will Ferrell ser denna suddiga gräns mellan parodi och verklighet som en styrka.

– Vissa människor som arbetar i modebranschen kommer att se den och skratta, men samtidigt säga "Åh, jag önskar att jag hade skapat det där plagget. Jag vill stjäla designen".

Till skillnad från i originalet, fick Ben Stiller här flera stjärndesigners och artister att spela sig själva, som Marc Jacobs och Tommy Hilfiger – liksom Justin Bieber och Skrillex.

– Modevärlden har omfamnat den första filmen, så det var lättare att få folk därifrån att delta den här gången. Och syftet har aldrig bara varit att göra narr av modebranschen, som är en lätt måltavla.

Originalfilmens popularitet beror på igenkänning, tror Ben Stiller.

– Av olika anledningar kan folk se sig själva i Derek och Hansels narcissism. De är ju i grund och botten goda människor, fast de råkar vara besatta av sig själva.