– Jag är barnsligt förväntansfull över att man kan ha hittat ett sätt att göra den överraskande.

Staffan Göthe om sin populära pjäs "En uppstoppad hund", som har premiär på Kulturhuset Stadsteatern den 12 december.

Fakta: Staffan Göthe

Svensk dramatiker, skådespelare och regissör född i Luleå 1944.

Göthe har skrivit ett stort antal pjäser sedan 1972, förutom "En uppstoppad hund" (1986) bland andra "En varvsdröm" (1981), "Ruben Pottas eländiga salonger" (1996) och "Ett lysande elände" (1999). Hans senaste pjäs "En slavisk dans" hade urpremiär på Örebro länsteater tidigare i höstas.

Han har även varit verksam som skådespelare vid flera teatrar, senast på Dramaten under tio år, och som professor vid Teaterhögskolan i Malmö.

"En uppstoppad hund", i regi av Olof Hanson, har premiär på Klarascenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 12 december.

– Den lever sitt eget liv, säger Staffan Göthe.

Om några timmar ska han se genrepet av sin "En uppstoppad hund" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Där har den populära pjäsen, som sedan urpremiären på Norrbottensteatern 1986 har spelats över hela landet, premiär den 12 december i regi av Olof Hanson.

Staffan Göthe "lägger sig inte i".

– Det är så pass länge sedan jag skrev den att jag sällan har något att tillägga. Jag tror att jag saknar den där polisiära inställningen eftersom jag själv är skådespelare. Jag är snarare barnsligt förväntansfull över att man kan ha hittat ett sätt att göra den överraskande.

Framgångens baksida

"En uppstoppad hund" tar sin början i 1950-talet och utspelar sig under flera decennier i en hamnstad vid Bottniska viken, där ett antal på sina sätt säregna figurer lever tätt inpå varandra för att så småningom skingras. På Kulturhuset Stadsteatern domineras Klarascenen av en trappa med olika avsatser och osynliga väggar, som ett koncentrat av hela samhället.

Enligt Staffan Göthe handlar pjäsen om hur människor gör avtryck på varandra.

– Jag försöker ställa frågor kring hur långt vi klarar oss sedan, när vi ensamma tar vårt bagage och ger oss iväg för att söka framgång. Vad betyder våra rötter och de som formade våra liv?

Han har skrivit ett stort antal pjäser både före och efter "En uppstoppad hund", och erkänner att en baksida av dess framgång är att han har blivit så förknippad med den.

– Det kan kasta en skugga över andra pjäser som jag tycker är nog så intressanta. Men huvudsaken är att det inte är något jag skäms över, det hade varit förfärligt.

"Ett slags självporträtt"

Han skrev pjäsen när han var i 40-årsåldern – "sommaren för fotbolls-VM i Mexiko" – och hade, som en reaktion på åldern, börjat blicka tillbaka. Göthe växte själv upp i hamnstaden Luleå, men menar att pjäsen inte speglar hans egen uppväxt så konkret som man kan tro.

Samtidigt medger han villigt att rollfigurerna tillsammans utgör ett slags självporträtt. Där finns ljuset och mörkret, självföraktande adjunkt Lampa, utmanande Nattbiträdet och Morgan som vill sätta guldkant på tillvaron.

Trots att den skrevs för snart 30 år sedan, och tar avstamp längre tillbaka än så, tycks intresset för "En uppstoppad hund" inte sina. Staffan Göthe gläds åt att unga skådespelare och en ny publik fortsätter att uppskatta den.

– Det finns något ungt i den: att man kastas mellan så starka känslor, att det spexartade och djupt tragiska ligger så nära varandra, att den psykologiska realismen plötsligt slår över i det absurda.

I höst har Staffan Göthe även varit aktuell med sitt nyskrivna drama "En slavisk dans", som skulle ha haft urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern men i stället sattes upp i Örebro. Men takten är lugnare än förr. Han skådespelar mindre, låter skrivandet ta sin tid.

– Och det är givande. Skisser är ju vackert.