Fakta: Roger Moore

Gör: Skådespelare, regissör och filmproducent

Ålder: 88 år

Familj: Svenskfödda hustrun Kristina Tholstrup och de vuxna barnen Deborah Moore, Geoffrey Moore och Christian Moore.

Bakgrund: Genombrott i "Helgonet" 1962, spelade James Bond 1973 och 1985, och Brett Sinclair i "Snobbar som jobbar" 1971–1972. Under sin karriär har han hittills medverkat i över 90 filmer och tv-serier. Hans senaste roll är som röst till karaktären Leif i den animerade filmen "Gnomes & trolls 2" som har USA-premiär i slutet av 2016. 2009 gav han ut sina memoarer, "My name is Moore – Roger Moore". Adlades av drottning Elisabeth 2003.

Aktuell: I ett avsnitt i fjärde säsongen av realityserien "Car SOS" som har premiär i National Geographic channel den 18 april.

Det är i den fjärde säsongen av realityserien "Car SOS" på National Geographic channel som vraket av en P1800 plockas fram ur ett garage och renoveras till sin forna glans och körbart skick. Det är som vanligt bilälskaren Tim Shaw och mekanikern Fuzz Townshend som genomför renoveringen, men givetvis ville produktionsteamet att Roger Moore skulle medverka. Han signerar det röda lädersätet med sin namnteckning och den ikoniska streckgubben med gloria som är Helgonets logotyp.

– Det är roligt att de gör detta. Programmet har mycket hjärta och jag gissar att ägaren till bilen blir otroligt glad. Jag har förknippats med P1800 i över 40 år nu, och har kört Volvo sedan dess. P1800 var en viktig partner i mitt skådespelarliv, säger nu 88-årige Roger Moore.

"Helgonet" var genombrottet

Rollen som den äventyrlige, gentlemannen och välgöraren Simon Templar som tar lagen i egna händer blev Roger Moores genombrott. "Helgonet" hade premiär i Storbritannien 1962 och blev en succé. Sammanlagt spelades 118 avsnitt in och sändes runtom i världen. Hans insats som Helgonet var av stor betydelse för att han sedan fick rollen som James Bond, som han spelade mellan 1973 och 1985. Han svarar skämtsamt på frågan om vilken av de båda rollerna han föredrar:

– Jag tror att jag kan välja ändå för med åren började rynkorna kring mina ögon och dubbelhakorna att träda fram. Men jag har egentligen spelat alla roller på samma sätt. De båda ser ut som jag och låter som jag. Jag hör till den skolan som anser att skådespeleri handlar om att säga sina repliker och undvika att snubbla in i möblerna.

Av alla Bond-efterträdare anser Roger Moore att den senaste, Daniel Craig, nog är den bästa och det närmaste en verklighetens James Bond det går att komma.

– Daniel Craig är en djävulskt skicklig skådis och atlet. I "Spectre" gjorde han mer action på fem minuter än vad jag har gjort på 50 år. Han är lysande!

Kan bli ny "Helgonet"

Trots att han fyller 89 år i år har Roger Moore inga planer på att lägga av med skådespeleriet. Han gör fortfarande en del roller i filmer och tv-serier. Hans son, Geoffrey Moore, försöker väcka liv i "Helgonet" igen. Men då kommer inte Roger Moore att spela huvudrollen, säger han och skrattar.

– Det vore intressant om det blir en ny "Helgonet". Jag kanske kan vara någon figur i bakgrunden. Eller så lutar jag mig bara tillbaka och tittar på den. Men om det finns någon roll som inte innebär att jag ska hoppa eller springa upp och ned i trappor så spelar jag gärna den.

Att vara så starkt förknippad med roller som Helgonet och James Bond har mestadels varit positivt för honom.

– Jag är lyckligt lottad i livet som har haft en så framgångsrik karriär.