Fakta: Svensk-fransk samproduktion

"Midnattssol" är den första svensk-franska dramaserien som producerats och den är baserad på en idé av Henrik Jansson-Schweizer och Patrick Nebout.

Måns Mårlind och Björn Stein har regisserat serien och för manus står Måns Mårlind.

Serien är huvudsakligen inspelad i Kiruna med omnejd.

I rollerna syns bland andra Gustaf Hammarsten, Leïla Behkti, Peter Stormare, Richard Ulfsäter, Göran Forsmark, Jessica Grabowsky, Albin Grenholm, Sofia Jannok och Maxida Märak.

"Midnattssol", som är en serie i åtta delar, har premiär i SVT den 23 oktober.

Källa: SVT.

Öppningsscenen skakar om. Ett bedövande vackert fjällandskap blir kuliss när kameran zoomar in på en man som ligger fastbunden med vajrar på en helikopters rotorblad. Helikoptern startar och bladen snurrar fortare och fortare. Tills de till slut snurrar så fort att den fastspände mannens kropp inte längre håller ihop.

Politisk berättelse

Regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein, som bland annat ligger bakom den tidigare SVT-succén "Bron", tycker själva att deras nya serie innehåller mycket mer än brutala mord och sökande efter mördare. De säger att det de skapat kan upplevas som en politisk berättelse förklädd till kriminalhistoria. Att låta historien utspela sig i Sápmi ser Mårlind och Stein som ett sätt att belysa, en för dem nyupptäckt, minoritet och kultur.

De fick upp ögonen för den samiska kulturen genom artisterna Maxida Märak och Sofia Jannok, som också medverkar i serien.

– Det finns en stark ny våg av energi som kommer från unga samer men det är också en hel kultur och historia kantad av förtryck. Det är en historia som vi tycker är värd att berätta för att den berör oss, säger Måns Mårlind.

Extremt varsamma

Björn Stein och Måns Mårlind säger att de under arbetets gång har varit extremt varsamma för att serien inte ska uppfattas som att den exotifierar och hänger ut samer.

– Vi har haft samer omkring oss som sagt till oss när saker inte varit okej. Just av den anledningen gjorde vi en ändring i slutet av andra avsnittet trots att det gjorde det hela mindre thrillermässigt. Vi måste ju leva som vi lär, säger Björn Stein.

"Midnattssol" är en samproduktion mellan SVT och franska Canal+. Men någon anpassning av berättelsen för en fransk publik har regissörsduon inte gjort, tycker de.

– Jag tror inte på anpassning över huvudtaget, säger Björn Stein.

Omskakande möte

Men det finns förstås franska kopplingar i serien. Mordoffret på rotorbladet i öppningsscenen visar sig vara fransk medborgare. Den franska polisen Kahina Zadi, spelad av Leïla Bekhti, kallas till Kiruna för att bistå åklagaren Anders Harnesk, spelad av Gustaf Hammarsten, i mordutredningen.

För parisiskan Leïla Bekhti, känd bland annat från filmen "En profet", blev mötet med Sverige och Kiruna på många sätt omskakande.

– Jag har aldrig känt mig så ensam som jag gjorde där. Jag hamnade i ett land där jag överhuvudtaget inte kunde prata med någon. Det var ingen ute på gatorna och solen gick aldrig ner. Jag kunde inte sova alls och höll på att förlora fotfästet lite grann. Men då använde jag det för att utveckla rollkaraktären, säger Leïla Behkti.

"Som ett skolbarn"

Inte bara mötet med den främmande miljön och kulturen var en utmaning för henne. Genom hela serien kommunicerar hennes karaktär Kahina på engelska, ett språk som Leïla Behkti själv inte behärskade innan hon fick rollen.

– Innan den här inspelningen började kunde jag inte ens räkna upp veckans dagar på engelska. Jag hade tre och en halv månad på mig att lära mig och pluggade 6–7 timmar om dagen, säger Leïla Behkti.

Trots den språkförbistring som rådde under inspelningen tycker hon inte att det var problematiskt att samarbeta med ett team från Sverige.

– I slutänden insåg jag att vi ändå alla talar samma språk. Vi var alla intresserade av att berätta den här historien och det är ju det som är det viktiga. Det är så jag ser på det här jobbet och det är därför jag har valt det, säger Leïla Behkti.