Fakta: Jill Johnson

Född 24 maj 1973 i Ängelholm. Bor utanför Borås.

Inledde tidigt en musikkarriär och sjöng i flera band. Fick en hit 1996 då hon sjöng duett med Jan Johansen i "Kommer tid, kommer vår". Det stora genombrottet kom dock 1998 då hon vann Melodifestivalen med "Kärleken är".

Har sedan dess givit ut en lång rad studioalbum och på senare år också blivit tv-stjärna. SVT-programmet "Jills veranda" har sänts i två säsonger och fått flera tunga priser på tv-galan Kristallen.

Aktuell med nya albumet "For you I'll wait" och en turné. I höst ses hon också i den sjunde säsongen av TV4:s "Så mycket bättre" tillsammans med bland andra Magnus Carlson, Lisa Ekdahl, Tommy Nilsson och Danny Saucedo.

Här kan man se Jill Johnson i höst: 23/9 Visby, 29/9 Västerås, 30/9 Örebro, 1/10 Karlstad, 2/10 Uppsala, 7/10 Sundsvall, 8/10 Bollnäs, 9/10 Gävle, 13/10 Luleå, 14/10 Umeå, 15/10 Östersund, 20/10 Linköping, 21/10 Kalmar, 22/10 Jönköping, 27/10 Malmö, 28/10 Halmstad, 29/10 Växjö, 30/10 Helsingborg, 3/11 Göteborg, 4/11 Borås, 5/11 Vara.

Fakta: Jill Johnson om...

...huruvida det blir mer "Jills veranda":

"Vi diskuterar det faktiskt, så jag kan inte svara ja eller nej på den frågan. Vi har möten och träffas och pratar. För mig är det himla viktigt att ämnena inte blir urvattnade, men om vi får till bra ämnen så skulle jag kunna tänka mig att göra en säsong till. Det skulle vara jätteroligt."

...inspelningarna av "Så mycket bättre":

"Jag gick ur den perioden med stor tacksamhet. Jag lovade mig själv att om jag skulle göra det så skulle jag ha väldigt roligt. Lita på att jag skulle leverera på den nivå jag vill men ändå lägga bort prestige och strategier, bara välja låtar som berör mig och ha en rolig stund. Och så blev det verkligen."

...drömmar och mål:

"Det är att bli en bättre upphovsman och att hitta till låtskrivandet även här hemma. Jag kan nästan bara skriva när jag åker bort, jag tror delvis det handlar om inspiration men också om att jag då kan fokusera. Men jag drömmer om att hitta till skrivandet även här hemma."

Det har varit intensiva år för Jill Johnson med tv-program, krogshow, flera skivor och långa turnéer. Däremot var det länge sedan hon gav ut ett album med nytt och egenskrivet material.

– Det är inte så att jag har valt bort det, det har bara inte funnits plats. Men längtan har varit desto större, säger Jill Johnson.

Och nu har det äntligen blivit dags – den 23 september släpps nya "For you I'll wait". Hon beskriver albumet som "mörkare och djupare fast med mer hjärta" än hennes tidigare skivor.

– Jag har hållit mig i mitten i alla år, både soundmässigt och känslomässigt. Det har funnits en trygghet där i mitten men nu känner jag att jag har gått lite utanför trygghetszonen.

"Jobbig period"

I radioprogrammet "P4 Extra" pratade hon nyligen om första singeln "Gotta love me more" och sade då att den, och flera andra av albumets låtar, är skrivna "ur en stor sorg".

Jill Johnson berättade om hur hon separerade från sin make tidigare i år och att de "bott på var sitt håll till och från under sommaren" – något som orsakat skriverier under den senaste veckan.

– Det stämmer att jag gick ut och sa att jag har separerat men jag är inte skild och jag är inte singel. Det är medierna som har gått händelserna i förväg. Det enda jag har gjort är att jag har delat med mig av en jobbig period där vi har bott på var sitt håll. Egentligen vill jag inte alls prata om det här men det känns ändå viktigt att poängtera.

"Skrev dygnet runt"

Hon understryker också att hon skrivit låtarna på "For you I'll wait" tillsammans med andra musiker.

– Det är inte så att jag har skrivit låtar om mig och min man utan jag har skrivit låtar om mig, mina känslor och min sorg. Det är också delat med andra människor, jag har skrivit det här med andra. Man kan inte luta hela den här plattan mot gårdagens rubriker, verkligen inte.

Albumet växte fram i våras i Nashville och Dallas – låtarna skrevs på blott fyra dagar.

– Jag blir nästan generad när jag berättar det för det låter ju nästan dumt när man säger att man skriver så mycket musik på fyra dagar. Men jag öppnade bara upp, vi skrev dygnet runt och jag var helt slut när jag kom hem men det var samtidigt helt fantastiskt.

Producerat själv

Låtarna blev något alldeles extra och därför kände Jill Johnson ett sug efter att "gå hela vägen med materialet". Hon har själv producerat albumet tillsammans med Amir Aly.

– Helt plötsligt blev producentrollen väldigt naturlig eftersom jag hade låtar som tyckte krävde en annan kostym. Jag ville separera alla instrument och inte trycka ihop allt till kompakt och bredbent mainstream, så som jag alltid har låtit och så som jag älskar men de här texterna behövde ett annat sound.

Höstens turné, premiären sker i Visby samma dag som "For you I'll wait" släpps, ser Jill Johnson som en naturlig följeslagare till albumet.

– Jag har för en gångs skull lyckats få skiva och turné att bli samma produkt. Jag ser det inte som olika enheter utan som en och samma grej och det känns väldigt homogent och tryggt. Lite mer genuint.