Fakta: David F Sandberg

David F Sandberg är född 1981 i Jönköping. Bor nu i Los Angeles tillsammans med hustrun Lotta Losten, som är skådespelare och smyckedesigner.

2013 spelade Sandberg och hustrun Lotta Losten in "Lights out" för en webbaserad filmtävling. Filmen gick inte till final, men blev ett internetfenomen några månader senare. "Ett av de första ställena vi såg den på var Reddit. Sedan gick det hur fort som helst, och hela cirkusen började", säger David F Sandberg om kortfilmens succé på nätet.

"Lights out" har svensk biopremiär den 10 augusti 2016.

– Allt har gått så fort. Folk säger till mig att "vänj dig inte vid det här, för så här bra går det normalt inte", säger David F Sandberg på telefon från Los Angeles.

Där spelar Sandberg just nu in sin andra film, "Annabelle 2", uppföljaren till den första skräckfilmen om den ondskefulla dockan som satt skräck i så många genrefilmfans sedan den först dök upp på film i James Wans "The conjuring" 2013.

David F Sandbergs väg mot Hollywood har gått i raketfart. Allt började 2013, då han lade upp sin kortfilm "Lights out" på Youtube. Filmen blev en internetskräll och samtalen från Hollywood började komma. Till slut kom Sandberg i kontakt med skräckfilmsgurun James Wan, som gick in som producent till en långfilmsversion av "Lights out".

Mystiskt väsen

Kortfilmen "Lights out" spelar på vår rädsla för vad som döljer sig i mörkret, och visar en kvinna (spelad av Sandbergs hustru Lotta Losten) som upptäcker ett okänt väsen i sin lägenhet. När hon tänder lampan är figuren borta, men för varje gång hon släcker kommer den mystiska figuren närmare.

Långfilmsversionen använder kortfilmens koncept, men handlingen har byggts ut med teman om psykisk ohälsa och föräldraskap. I fokus står två syskon som hemsöks av ett mystiskt väsen. Det visar sig ha kopplingar till deras mamma, som lider av återkommande depressioner.

– Många skräckfilmer handlar om ett litet barn som har en låtsaskompis, som sedan visar sig vara ett spöke. Men jag tyckte att det skulle vara mycket mer intressant om det var föräldern som hade en låtsaskompis i stället, och på så sätt utgå från barnets perspektiv, säger David F Sandberg.

– Sedan utvecklades det till en historia om mentalsjukdom och depression, vilket jag själv tycker är väldigt otäckt. Det är ju genom sinnena och hjärnan vi upplever världen. Blir det fel på dem kan allt otäckt bli verklighet.

Uppföljare kommer

"Lights out" har, liksom många andra skräckfilmer, haft en i Hollywood-sammanhang låg budget. Men filmen har ändå uppfyllt förväntningarna med råge, och till dags datum spelat in över 20 miljoner dollar – bara i USA. Nyligen blev det också klart att filmen kommer att få en uppföljare.

David F Sandberg tar dock framgångarna med ro. Han kommer att fortsätta göra egna kortfilmer med hustrun Lotta Losten – men nu hemma i parets nya lägenhet i Los Angeles i stället för i Göteborg.

– Det är lite av en trygghet. Även om allt i Hollywood går åt helvete så kan vi fortfarande göra våra egna små filmer. Det finns inget som kan stoppa oss från det.