Fakta: "The revenant"

Regisserad av: Alejandra Gonzalez Inarritu.

Baserad på: En roman av Michael Punke från 2002. Den bygger i sin tur på den verkliga historien om amerikanen Hugh Glass, som på 1800-talet lämnades svårt skadad i vildmarken av sina kamrater efter att ha attackerats av en grizzlybjörn.

Priser: På Golden Globe-galan fick "The revenant" pris för bästa drama. Inarritu tilldelades också priset som bästa regissör och Leonardo DiCaprio prisades som bästa manliga skådespelare i ett drama. På Oscarsgalan den 28 februari är filmen nominerad i följande klasser: bästa film, bästa manliga huvudroll (DiCaprio), bästa foto, bästa regi (Inarritu), bästa manliga biroll (Tom Hardy), bästa kostym, bästa ljud, bästa klippning, bästa smink och hår, bästa visuella effekter, bästa produktionsdesign och bästa ljudmix.

– Det är trevligt med utmärkelser, det är bra för filmen och det är ju en klapp på ryggen. Men det är inte därför jag jobbar, säger han till TT.

Mångfaldigt Oscarsnominerade "The revenant" är regisserad av Alejandro Inarritu, mannen bakom bland annat "Babel" och "Birdman". Den nya filmen är en löst verklighetsbaserad äventyrshistoria om en man som på 1820-talet lämnas att dö i vildmarken sedan han skadats av en björn.

Brutal och intensiv

Mot alla odds överlever han, och ger sig på jakt efter männen som övergav honom. Skadorna från björnattacken har gjort att han inte kan prata. Det är en brutal och intensiv film, och det mesta av den filmades på plats under ofta mycket svåra förhållanden med iskyla, snö och is.

– Ja, du kan tro att vattnet var kallt, säger DiCaprio skrattande om den scen där han sveps iväg över ett stort vattenfall.

För realismens skull gjorde han sina egna stunts så långt det var möjligt för honom. Han säger att detta med att filma på plats har både för- och nackdelar, men att det i slutänden är det förstnämnda som överväger.

Kamp mot miljöförstörelse

Han är som bekant en man som kämpar hårt mot miljöförstörelse och för att vi ska ta vara på naturen, och han säger att dessa teman återfinns i "The revenant", i det att det handlar om en man som för att överleva måste både slåss mot naturen och leva med den.

– Det är starka teman i filmen, säger han.

– Det var också spännande att spela en person som inte kan tala. Det har jag aldrig gjort tidigare. Här handlade det om att uttrycka sig på ett helt annat sätt.

Björnattacken är mycket realistisk, man till och med ser hur björnens andedräkt immar ner kameralisen. Allt är självfallet gjort digitalt, men DiCaprio vill inte tala om hur man gjorde. Han säger:

– Det var en oerhört svår scen att göra, och Alejandro lyckades göra den så verklig som det bara går.

– Han är en filmskapare som verkligen tror på att man ska skapa någonting på filmduken, han är på många sätt en outsider, han hör inte till Hollywood men kan ändå skapa någonting som är så episkt som "The revenant".