Fakta: Elin Grelsson Almestad

Född: 1983 i Rödön, Jämtland.

Sysselsättning: Kommunikatör på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, frilansskribent och författare.

Romaner: "Du hasar av trygghet" (20011) och "Hundarna på huvudgatan" (2016)

Efter uppväxten i Kramfors, med det socialdemokratiska kommunalrådet Lennart som pappa, bestämmer sig den unga Johanna för att bli präst i Mellannorrland. Men det är när kommunen öppnar ett flyktingboende och hon träffar den unge Mazen som hon hittar sin uppgift. Känslorna svämmar över. Hon ska hjälpa honom att få stanna.

Att till och med Mazen själv inser och förklarar för henne att det inte kommer att gå, att lagarna är som de är, spelar ingen roll.

– Hon har ett slags kall som hon inte riktigt hittat, när hon ska bli präst är hon ju väldigt inne på att bli volontär och åka till så kallade u-länder, och så blir det inget av det. Hon lever upp när det här boendet startar.

Hård tät prosa

På hård och tät prosa skriver Elin Grelsson Almestad om en ung människa som präglats av två försvagade samhällsinstitutioner, socialdemokratin och kyrkan. Läsaren följer Johanna vars värld får en allvarlig spricka när pappa Lennart visar sig ha använt kommunens kontokort till privata inköp.

– Jag tycker ju väldigt mycket om Lennart och det var väldigt roligt att skriva om honom, just för att han också precis som Johanna är övertygad om sin egen godhet. Han tycker inte att han gjort fel eftersom han gör så mycket annat som är bra. Jag tänker att de har lite samma drivkrafter och självuppfattning.

Fyller kundvagnen

Berättelsen utspelas både i nutid och under Johannas uppväxt. En av romanens finaste stunder är när barnet Johanna följer med pappa Lennart för att storhandla. Hon vet redan på förhand hur det kommer att sluta: han, kommunalrådet, kommer att stoppas av pratglada kommuninvånare, hon fyller kundvagnen enligt mammas lista. Men i bilen dit spelar de Springsteens "The promised land" och sjunger med.

– Jag har ibland känt när jag skrivit att det blivit så otroligt mycket vardag, men den mesta delen av livet är ju "koka potatis och snöblandat regn ute". Samtidigt så händer de här stora politiska skeendena, man funderar över hur man ska vara mot sina medmänniskor, allt det här finns ju samtidigt, säger Elin Grelsson Almestad.

Läste lusen

När hon i fjol sade upp sig som frilansskribent på Göteborgs-Postens kultursida var det via ett uppmärksammat debattinlägg där hon läste lusen av GP:s nya politiska redaktörer och deras framställning av invandringen som ett hot. Samtidigt slutförde hon sin roman.

– Den har funnits i mitt huvud i fyra år, jag visste från början att flyktingspåret skulle vara med, samtidigt har det hänt så mycket med debattklimatet och i samhället.

Vad händer då med huvudpersonen Johanna när varken pappan eller kyrkan, inte heller hon själv, lever upp till de egna förväntningarna?

– Hon går ju sönder, men jag vill ju inte skriva en roman med något slags sensmoral att "skit i att engagera dig". Jag tror att hon går vidare, men kanske med en litet mer krass och realistisk bild av sin egen kapacitet och samhällets, men fortfarande med drivkraft att förändra.