Fakta: Andra som har spelat Gud

Alanis Morissette i "Dogma" 1999

Morgan Freeman i "Bruce den allsmäktige" 2003

George Burns i "Min polare Gud" 1977

Groucho Marx i "Skidoo" 1968

– Det är en film om makt och om hur den kan missbrukas, av såväl en pappa som av politiker och religionen, säger van Dormael till TT.

I filmen, som var nära att bli Oscarsnominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film, är Gud bosatt i en lägenhet i Bryssel. Han topprider sin fru och sin dotter, och han tillbringar dagarna med att hitta på förtretligheter för mänskligheten. En dag får hans dotter nog. Hon tar sig in i hans dator och mejlar ut de kommande dödsögonblicken till alla människor i världen. Sedan rymmer hon ut i storstaden, och pappa förföljer henne.

Kyrkan rekommenderade filmen

Det är lätt att tro att filmen skulle ha väckt anstöt hos kyrkans representanter men van Dormael säger att så inte är fallet.

– Tvärtom. I Belgien rekommenderade man till och med att folk skulle gå och se den. Man tyckte den var så pass intressant.

– Det är inte en film om Gud, det är ingen attack på religionen. Jag själv tror inte på Gud, det ger mig styrka, medan min bror är stenhårt troende och det ger honom styrka. Det finns plats för alla. Om det är något filmen kritiserar är det den makt som säger "var rädd, du måste lyda".

Blev snabbt komedi

Han säger att han skrev manuset tillsammans med en kollega, och att det gjorde att den ursprungliga idén snabbt utvecklades till att bli en komedi.

– Det är svårt att skriva komedi ensam. Det uppmuntrar inte till skratt.

Han håller med om att det finns likheter med Monty Pythons humor, och han säger att han skulle bli mycket stolt om Terry Gilliam skulle uttrycka sig gillande om filmen.

– Min film ligger på många sätt nära hans film "Brazil".

"Det helt nya testamentet" har blivit en stor publikframgång i många länder, inte minst i hemlandet.

– I Belgien driver vi med oss själva innan någon annan får möjlighet att göra det. Det är ett surrealistiskt land.