Fakta: Startordning och låtar på fredag

1. Simon Zion, 26, Umeå: "I will wait" (Mumford & Sons)

Telefonnummer: 099-414 01, sms: Simon till 72 400

2. Tove Burman, 16, Kalix: "If I ain't got you" (Alicia Keys)

Telefonnummer: 099-414 02, sms: Tove till 72 400

3. Amanda Winberg, 19, Kungsbacka: "Alejandro" (Lady Gaga)

Telefonnummer: 099-414 03, sms: Amanda till 72 400

4. Martin Almgren, 27, Lindesberg: "I won't give up" (Jason Mraz)

Telefonnummer: 099-414 04, sms: Martin till 72 400

5. Axel Schylström, 22, Norrköping: "Dör för dig" (Danny Saucedo)

Telefonnummer: 099-414 05, sms: Axel till 72 400

6. Simon Zion: "A sky full of stars" (Coldplay)

Telefonnummer: 099- 414 01, sms: Simon till 72 400

7. Tove Burman: "Not too young" (Sabina Ddumba)

Telefonnummer: 099-414 02, sms: Tove till 72 400

8. Amanda Winberg: "Bed of lies" (Nicki Minaj)

Telefonnummer: 099-414 03, sms: Amanda till 72 400

9. Martin Almgren: "Soldier" (Gavin DeGraw)

Telefonnummer: 099-414 04, sms: Martin till 72 400

10. Axel Schylström: "Hang with me" (Robyn)

Telefonnummer: 099-414 05, sms: Axel till 72 400

"Idol" sänds på fredag klockan 20.00 i TV4. Veckans tema är "kärlek".

Varje samtal och sms kostar 5,70 kronor.

Fakta: Tove Burman

Ålder: 16

Från: Kalix

"Idol"-historia: Blev kontaktad av TV4 som ville att hon skulle söka till årets tävling. Har fått mycket kritik för sitt sätt att sjunga eftersom juryn menat att hon använder överdrivet mycket vibrato. I den senaste fredagsfinalen imponerade hon dock stort på samtliga jurymedlemmar. Tove Burman har hängt löst vid samtliga tävlingar förutom två.

Musikalisk bakgrund: Har just börjat musiklinjen på en gymnasieskola i Boden och har ingen tidigare musikalisk skolning. Men hennes pappa är pianist och pianolärare så hon har fått musiken med sig hemifrån. "Har alltid vetat att jag vill hålla på med musik."

Om drömmen: "Det är att bli artist och låtskrivare. I Sverige först, men sedan har jag den här Beyoncé-drömmen, men det har kanske alla som håller på med musik."

In genom ytterdörren och rak ner på sängen. Den egna. Efter sju veckor på ett hotell vid Älvsjömässan utanför Stockholm var det en befrielse för Tove Burman, 16 år, att få komma hem till familjen i Kalix.

– Jag la mig direkt på sängen och kramade kudden, säger hon.

– Det var väldigt skönt att få komma hem och bara mysa. Jag hade lite hemlängtan den sista veckan, men nu är jag tillbaka och känner mig starkare.

Redan tidigt i tävlingen tvingades Tove Burman uppleva kändisskapets baksidor. På hennes Instagram-konto använder tittare grova förolämpningar och bland kommentarerna ges prov på rena hot. Vidrigheter som med största sannolikhet skulle kunna leda till åtal.

Tar inte åt sig

Ändå är Tove Burman förvånansvärt oberörd när hon berättar om det näthat hon utsatts för.

– Från början kände jag mig påhoppad, men man blir ändå så glad när man kommer till alla dem som skriver kärlek. Mina första tankar var att vilka löjliga människor det finns, som orkar lägga energi på att skriva fula saker. Jag blev mest arg, men när man lägger fokus på all kärlek så försvinner frustrationen. De får skriva hur mycket de vill, jag tänker inte ta åt mig.

Den unga sångerskan har fått stöd av såväl andra medverkande som TV4:s psykologer och jurymedlemmen Laila Bagge.

– Jag är ju inte den enda som har råkat ut för det här. Vi pratar med varandra och stöttar varandra, säger hon.

Helt öppen tävling

Tove Burman har klarat sig genom åtta veckofinaler, men har hängt löst och varit nära att åka ut samtliga veckor utom två. Förra veckan fick hon dock en viss upprättelse när juryn samstämmigt hyllade hennes version av Diana Ross klassiker "I'm coming out".

– Det var grymt att få höra för jag hade jobbat väldigt hårt och det var skönt att få en bekräftelse av det. Det kändes lite som en revansch, säger Tove Burman.

Årets "Idol" är en jämn tillställning och ingen av de aspirerande idolerna kan sägas vara en klar favorit när tävlingen närmar sig sitt slutskede. Med tre veckofinaler kvar till det stora avgörandet vågar Tove Burman inte sia om sina möjligheter att nå hela vägen.

– Det är klart att det vore kul att vinna, men det är inte det största målet för mig. Målet är att få börja min karriär som artist och jag är på god väg.