Fakta: Gannevik-stipendiet

Finansmannen Per Gannevik donerade före sin bortgång 60 miljoner kronor till Konstnärsnämnden 2012. Då bildades Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Sedan dess delas årligen 2,5 miljoner kronor ut till konstnärer som kan förväntas ha betydelse för kulturarvet. De områden som vanligtvis stöds är bild och form, musik, teater och film.

Årets stipendiater är Kenneth Kvarnström (dans), Staffan Göthe (teater), Pernilla August (film) Karin Mamma Andersson (konst) och Neneh Cherry (musik).

Fakta: Neneh Cherry

Neneh Cherry föddes i Stockholm 1964 och växte upp i Skåne. Som 14-åring flyttade hon till London med målet att ägna sig åt musik. 1988 fick hon ett stort genombrott med singeln "Buffalo stance". Året därpå släppte hon sin debutskiva "Raw like sushi".

1990 var hon nominerad till en Grammy, men priset gick istället till Milli Vanilli. 1994 blev "7 seconds", hennes duett med Youssou N’Dour, en världshit.

Efter många års tystnad började hon att ge ut musik igen i mitten av 2000-talet. I dag rör hon sig inom en mängd olika genrer. 2013 fick hon en Grammis för årets jazz. Hon blev invald i Swedish Music Hall of Fame 2015.

Under måndagskvällen delade Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål ut årets stipendier på Kulturhuset i Stockholm. Fem konstnärer fick 500 000 kronor vardera.

Enligt motiveringen premieras artisten Neneh Cherry för att hon "alltid legat i konstnärlig framkant och konstant har fortsatt att utvecklas musikaliskt". Själv berättar hon att beskedet gav henne en glädjechock.

– Det är heeelt sjukt. Först och främst är det förstås en oerhörd ära. Men jag är så totalt överraskad. Jag trodde att de skämtade när jag fick samtalet, säger hon och skrattar.

Livsgärning

Neneh Cherry får pengarna för sin livsgärning men hon väljer att betrakta stipendiet som något framåtpekande.

– Man går och trampar i sitt dagliga liv och kreativiteten är som den är. Både lurig och ojämn. Jag kämpar med den, men kan samtidigt inte leva utan den. Jag känner verkligen att jag har så mycket mer att ge. Därför känns det så roligt att någon tycker att man fortfarande har spännande saker framför sig.

Enligt Neneh Cherry kommer stipendiet särskilt lägligt eftersom hon just nu har börjat skriva nytt material.

– I den världen som jag rör mig i så måste man hosta upp lite stålar för att ta sig fram i ett sånt läge. Därför är det här helt fantastiskt. Det är som att sätta hjul på brädan.

Hon berättar att hon alltid vinnlagt sig om att låta intäkter gå tillbaka i skapandeprocesser. De pengar som hennes internationellt framgångsrika skiva "Raw like sushi" från 1989 inbringade pumpades sedermera in i Massive Attack och Portishead. Två band som Neneh Cherry och hennes make Cameron McVey har jobbat mycket nära

– Pengar är något jag använder. Det är inget jag lever för.

Lovordar engelsman

Hon beskriver de senaste åren som smått magiska. Efter att ha hållit en låg profil under många år gav hon 2011 ut skivan "The Cherry Thing" tillsammans med jazztrion The Thing. 2014 följde soloskivan "Blank project" som producerades av elektronika-artisten Kieran Hebden. Deras samarbete har fortsatt och Neneh Cherry lovordar engelsmannen.

– Jag har känt mig fri och jag har tagit risker. Det är verkligen något som jag har längtat efter. I slutet av 90-talet tänkte jag för mycket och fastnade. Förhoppningsvis kommer det en liten ep i slutet av året och en skiva nästa år.