Fakta: Lou De Laage

Född: 1990 i Bordeaux i Frankrike.

Bakgrund: Studerade vid Ecole Claude Mathieu i Paris under tre år. Hon inledde karriären som modell och gjorde bland annat reklam för smink. Kort därpå följde flera roller för, film och teater.

Genombrott: 2014 fick hon ett genombrott bland kritikerna för sin roll i dramat "Breathe".

Aktuell: Spelar huvudrollen tillsammans med Juliette Binoche i bioaktuella "I väntan på ett mirakel".

När TT träffar henne i Paris säger Lou de Laage att regissören Piero Messina inte ens ville att hon skulle träffa Binoche förrän den första inspelningsdagen.

Två främlingar

Men detta var ett medvetet drag från filmskaparen. De två kvinnorna i filmen ska nämligen vara främlingar för varandra till en början och detta var ett sätt att skapa en äkthet i situationen.

– När man ska filma med någon som Juliette är det mer skrämmande när man tänker på det än när man väl gör det. Hon var oerhört generös och jag tog tacksamt emot det hon lärde mig, säger Lou De Laage.

"I väntan på ett mirakel" är Piero Messinas långfilmsdebut. Den handlar om hur en kvinna sörjer sin nyligen avlidne son, när dennes flickvän kommer för att träffa sonen kan modern inte med att berätta att han är död. Det som sedan följer kan ses som ett kammarspel mellan två kvinnor.

Karaktären som Lou de Laage spelar pratar italienska, ett språk som hon själv inte behärskar. Hon skrattar när hon berättar om inspelningen.

– Det var kul. Jag lärde mig mina repliker fonetiskt. Jag hade på ett sätt full kontroll över dem, men jag var ändå inte helt säker på vad jag sa.

Håller distans

Hon säger att hon alltid blir engagerad i sina rollfigurer när hon arbetar, men att hon ändå vill hålla en viss distans.

– De här personerna är inte jag, deras liv är inte mitt.

Hennes dröm som barn var att jobba som skådespelare vid teatern. Ett tag försörjde hon sig som modell för att ha råd med studieavgifterna. Men då ville hon helst medverka i reklam där hennes ansikte inte syntes allt för mycket.

– Det var inte det livet jag var ute efter. Nu gör jag både teater och film. De kompletterar varandra. På teatern ska man förstora, på film minimera. Det är två discipliner som föder varandra.