Fakta: Nicole Sabouné

Född 1991 i Sölvesborg. Uppvuxen där och i Lund.

Spelar klassiskt piano ("det är härligt att göra någonting där man får en läxa i stället för att jaga inspiration").

Nicole Sabouné var en av deltagarna i TV4-programmet "The voice" under vintern 2012. Där lärde hon känna Ola Salo, som var en av programmets domare. Tillsammans skrev de Nicole Sabounés första singlar.

Debutalbumet "Must exist" släpptes i april 2014.

Nicole Sabounés andra album, "Miman", släpps den 6 november.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Nicole Sabouné släppte debutalbumet "Must exist". Skivan fick ett gott mottagande och kritikerna berömde 24-åringen för hur hon förvaltade arvet från band som Joy Division.

Men inför arbetet med uppföljaren bestämde sig Nicole Sabouné för att lämna det som varit bakom sig och för att börja titta inåt.

– För mig känns "Miman" som en väldigt modig skiva och jag känner mig själv väldigt modig som vågade förändra mig och utvecklas. Jag håller på att utveckla någonting i mig själv som jag tror på mer och mer, och jag tycker att musiken ska spegla det, säger hon.

"Härligt med moll"

Med "Miman" tar Nicole Sabouné ett kliv ifrån postpunken och new wave-influenserna som präglade "Must exist". I stället bjuder hon in till ett olycksbådande ljudlandskap där lyssnaren ges tid att utforska musikens mörkaste skrymslen.

När Nicole Sabouné listar aktuella artister som hon känner ett musikaliskt släktskap med – artister som Anna von Hausswolff ("henne gillar jag fruktansvärt mycket"), Swans och Sunn O))) – så är det just mörkret som är den gemensamma nämnaren.

– Jag är tyvärr inte så bra på det där med låtar i dur. Men jag tycker inte att det låter olycka om moll, det kan ju låta mystiskt och härligt också, säger hon.

Inspirerad av Martinson

"Miman" har fått sin titel efter den tänkande maskinen i Harry Martinsons "Aniara", och kopplingen till Martinsons rymdepos är ingen slump.

– Skivan är absolut präglad av "Aniara". Jag visste att jag ville skriva om människans girighet och då tänkte jag direkt på "Aniara". Jag gillar sättet Harry Martinson skriver på, det är väldigt målande, och "Aniara" är fortfarande fruktansvärt aktuell, vilket skrämmer mig lite, säger Nicole Sabouné.

Producerar själv

På "Must exist" samarbetade Nicole Sabouné med låtskrivarna Ola Salo och Nicklas Stenemo, och producenterna Lasse Mårtén och Jon Bordon. Men på den nya skivan är det hon själv som står som huvudsaklig producent, och det har varit en mödosam – men lärorik – resa kantad av tvivel.

– Jag tvivlade först och tänkte "jag kan ju inte prodda". Men jag visste exakt hur jag ville att det skulle låta och jag visste att jag hade Nicklas och Jon som kunde stötta och hjälpa mig. Så jag tänkte "jag testar, så får det bli som det blir". Nu när skivan är klar tänker jag att det är grymt bra att jag gjorde det här, säger hon.