Fakta: Bo Strömstedt

Född: 1929 i Vasa

Anställd vid Expressen 1952–91. Inledningsvis som litteraturkritiker, 1961–76 som chef för kulturredaktionen och från 1977 som chefredaktör.

Var 1992–93 professor i praktisk journalistik vid Göteborgs universitet.

Fick Stora journalistpriset 1976.

Källa: Nationalencyklopedin.

Författaren och publicisten Bo Strömstedt avled natten mot fredag, omgivningen av sin familj. Hans son, artisten Niklas Strömstedt, säger till Expressen att det inte var oväntat då han blivit sämre de senaste veckorna.

– Han var gammal och det var inte så mycket kvar av honom. Han somnade in lugnt och stilla i natt, men det är klart att det är tomt och sorgligt och konstigt, säger han.

Bo Strömstedt var chefredaktör på Expressen 1977–1991. Han var tidigare även litteraturkritiker på samma tidning. Han har också skrivit böckerna "Löpsedeln och insidan" (1994) och "Den tjugonionde bokstaven" (1998). I slutet av 1990-talet ledde Strömstedt tv-serien "Svenska krusbär", där han berättade om svenska skalder och dikter.

Bo Strömstedt var gift med författaren och journalisten Margareta Strömstedt och far till Niklas och Lotten Strömstedt. Familjen tar nu tiden att sörja i fred.

– Jag kommer att minnas honom på så många olika sätt. Han finns i allt vi gör och jag ser honom i mina barn och i min syster, min mamma levde praktiskt taget hela sitt liv med honom. Det är tungt, säger Niklas Strömstedt till tidningen.

Vännen Olle Svenning beskriver Bo Strömstedt som en person fylld av fest, sång, musik och glädje, som mot slutet hade svårare att få kontakt med omvärlden men som ändå kunde "glimta till":

– Bo hade ett fenomenalt minne och kunde in i det sista fortfarande recitera svenska och finlandssvenska dikter. Han var en fantastisk kulturintresserad person som man hade stor glädje av att umgås med, säger Svenning till Aftonbladet.

Bo Strömstedt blev 87 år.