Fakta: Riksteatervåren i urval

"En druva i solen" av Lorraine Hansberry, i regi av Josette Bushell-Mingo, premiär 5 februari i Botkyrka. Uppsättningen görs i samarbete med Dalateatern, Norrbottensteatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg. 

"Katt på hett plåttak" av Tennessee Williams, i samarbete med Teater Västmanland och i regi av Carl Johan Karlson, premiär 23 januari i Skinnskatteberg.

"Männen med rosa triangel" efter Heinz Hegers bok och personliga vittnesmål som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger. Urpremiär 9 mars i Klintehamn.

"Sitaraha - stjärnorna" av och med Monirah Hashemi, premiär den 8 mars i Linköping.

"Var är mitt land?", monolog av och med Danjin Malinovic om flykten från Balkankriget som gick via Moskva till Sverige. I samarbete med Gävle Folkteater, premiär 7 mars i Stockholm.

"En komisk depression" av och med Nour El Refai som låter komikerkollegan Moa Svan inleda. Premiär 16 februari i Linköping.

"Plint". Kristian Hallbergs pjäs om det som händer och inte händer i en gympasal. Premiär 11 mars.

Rade Serbedzija, hyllad Balkanartist gästspelar i Sverige, premiär 3 april i Göteborg.

Familjen Younger bor i ett beryktat slumområde utanför Chicago i slutet av 1950-talet. Ett oväntat arv får förhoppningarna att spira men familjemedlemmarna upptäcker snart att de oavsett projekt motarbetas av ett rasiskt samhälle.

Josette Bushell-Mingo regisserar Lorraine Hansberrys familjedrama som skrevs när den afroamerikanska medborgarrättskampen just börjat ta fart och som i dag betraktas som en Broadwayklassiker. Berättelsen om hur drömmen om ett bättre liv krockar med förtryck och fördomar är smärtsamt aktuell, enligt teaterchefen Måns Lagerlöf.

Nour El Refai turnerar med showen om sitt värsta år hittills: "En komisk depression" handlar om när hon var ledsnast i världen, när det enda som kunde göra henne glad var naturfilm och O'boy.

Bland Riksteatern egna produktioner märks också "Sitaraha - stjärnorna", Monirah Hashemis drama om tre afghanska kvinnor under olika epoker. Hashemi, som bland annat spelat i Kabul, gör själv alla rollerna.