Fakta: Invalda i Swedish Music Hall of Fame

2014: Abba, Eva Dahlgren, Entombed, Jan Johansson, Latin Kings, Nationalteatern, Stina Nordenstam, Roxette, Evert Taube, Ebba Grön, Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund.

2015: Alice Babs, Jussi Björling, Gullan Bornemark, Anders Burman, Neneh Cherry, Carola Häggkvist, Ulf Lundell, Yngwie Malmsteen, Peps Persson och Robyn.

2016: Siw Malmkvist, Karl Gerhard, Kent, Leila K, Owe Thörnqvist, Sven-Ingvars, Monica Dominique, Denniz Pop och Barbro Hörberg.

I år föll juryns val på schlagerlegendaren Siw Malmkvist, den mångsysslande revykungen Karl Gerhard (1891-1964), rockbandet Kent, artisterna Leila K och Owe Thörnqvist, dansbandet Sven-Ingvars, musikern och kompositören Monica Dominique, låtskrivaren och producenten Denniz Pop och vispoeten Barbro Hörberg (1932-1976).

– Det är otroligt mäktigt och väldigt fint att pappa ska få vara med bland alla dessa invalda. Jag tror aldrig att han förväntade sig något erkännande, säger Denniz Pops son Daniel Volle om sin far som avled 1998.

Han är också glad över att Leila K valts in eftersom hon samarbetade med Denniz Pop vid flera tillfällen.

Överraskad Malmkvist

Siw Malmkvist reagerade med förtjusning, och ett visst mått av överraskning, när hon fick veta att hon blivit invald.

– Nu känns det hedrande. Men det tyckte jag inte från början. Jag visste ju inte alls vad det här var för någonting. Jag lät nog ganska ointresserad när de ringde. Det är ju lite taskigt alltså. Men när jag berättade för min son så bara ropade han "Wow!", berättar Siw Malmkvist som uppskattar bredden i juryns urval av artister och band.

– Det är ju allt från riktig hårdmetall till visor. Det känns fantastiskt.

Den brokiga skaran tar nu plats i det museum på Djurgården i Stockholm som tillägnats svensk populärmusik. En lång karriär är en förutsättning för att väljas in i Swedish Music Hall of Fame. Bland kraven märks att 20 år måste ha passerat sedan skivdebuten.

Svårt uppdrag

Uppdraget att utse de namn som ska ingå i den exklusiva skaran är svårt.

– Utmaningen är att man hoppar rakt in populärmusikens historia. Vårt delikata problem är ju inte vilka vi ska välja utan vilka vi inte ska välja. Men vi vill ha en bra mix som visar på rikedomen i svensk musik, säger musikjournalisten och juryordföranden Jan Gradvall.

Just vilka artister som inte valts in vållar ofta debatt. Men det tycker Jan Gradvall är positivt.

– Då börjar folk prata om svensk musik. Det finns ingen diskussion om att svensk musik inte skulle vara viktig utan det handlar just om vilka som borde få vara med. Det gagnar idén med den här stiftelsen, säger Jan Gradvall och syftar på Musikskattens Hus, den stiftelse som är initiativtagare till Swedish Music Hall of Fame.

Det har emellertid inte förekommit några bråk under juryns sammankomster.

– Vi kanske borde gräla mer. Men det är mest kul att sitta i ett rum och prata med folk som älskar musik lika mycket som man själv gör, säger Jan Gradvall.

I juryn ingår musikjournalisterna Ametist Azordegan, Jan Gradvall och Per Sinding-Larsen, författaren Anna Charlotta Gunnarsson och Kerstin Behrendtz, medarbetare på Sveriges Radio. Dessutom har tidigare invalda bidragit med förslag.