Fakta: Gäster på filmfestivalen

Tom Hooper, som regisserat "The Danish girl". Han tilldelas årets hederspris Dragon Award på festivalen.

Laurie Anderson, som gästar festivalen med sin essäfilm "Heart of a dog".

Måns Månsson, regissör för filmatiseringen av Kristian Lundbergs film "Yarden".

Susanne Bier, som kommer till festivalen för att ta emot hederspriset Nordic Honorary Dragon Award.

Mary Ramos, Quentin Tarantinos musikläggare.

Bruno Delbonnel, filmfotograf som bland annat jobbat med "Amelie från Montmartre" och "Harry Potter och halvblodsprinsen".

För 39:e gången rullar Göteborgs filmfestival ut röda mattan och bjuder in till filmfestival. På fredagen inleds filmfesten med en galavisning av Måns Månssons filmatisering av "Yarden". Under de kommande nio dagarna ligger fokus bland annat på nordiskt drama och dokumentär, eftersom festivalen är ett av världens största forum för nordisk film. I huvudtävlingen Dragon Award Best Nordic film tävlar "Yarden" mot sju andra nordiska konkurrenter. Juryns ordförande är konstnären och filmaren Laurie Anderson, som besöker festivalen med sin existentiella essäfilm "Heart of a dog". Andra filmländer som uppmärksammas lite extra är Nigeria och Italien.

Förra året såldes 130 000 festivalbiljetter. Enligt GP sjönk besökssiffrorna på förra årets festival med 5 000 men det är inget som oroar den nye vd:n Staffan Settergren.

– Du kan jämföra det med rekordåret innan, det näst bästa publikåret i festivalens historia. Jag tycker att man ska titta på besökssiffrorna över längre tid för att få rätt proportioner, säger han till GP.

Göteborgs filmfestival äger rum 29 januari – 8 februari.