– Jag hoppas att fler ska förstå hur hon levde och det tror jag att de kommer att göra.

Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman om att barnboksförfattarens bostad nu öppnar för allmänheten.

Fakta: Astrid Lindgrens Dalagatan

Astrid Lindgren flyttade in på Dalagatan 46 1941, tillsammans med maken Sture Lindgren, som avled 1952, och barnen Karin och Lasse.

Hon debuterade som barnboksförfattare med "Britt-Mari lättar sitt hjärta" 1944 och slog igenom med "Pippi Långstrump" året därpå.

Under sitt liv skrev hon 33 novellsamlingar och barnböcker, varav flera sedermera blev till bilderböcker, långfilmer och tv-serier.

Från och med den 18 november, och därefter ett par gånger i månaden, öppnar Astrid Lindgrens lägenhet för allmänheten. De guidade visningarna bokas i förtid på Astrid Lindgren-sällskapets hemsida.

– Hon inrättade sitt hem här. Det var självklart för henne att bo kvar, säger Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.

Hon visar oss runt i lägenheten på Dalagatan 46 i Stockholm, där Astrid Lindgren bodde under 61 år av sitt liv och fram till sin död 2002. Där är det lilla köket, vardagsrummet med sina luggslitna soffor, arbetsrummets Pippi-tavla och Astrids sovrum, som en gång i tiden var Karin Nymans sovrum. Hit flyttade hon tillsammans med sin familj som sjuåring 1941, fyra år innan Astrid Lindgrens genombrottsbok "Pippi Långstrump" publicerades.

– Det här är mitt barndomshem. När mamma dog ville vi väldigt gärna bevara det, säger hon.

"Hedersuppdrag"

Att komma fram till den bästa lösningen för hur lägenheten på Dalagatan skulle tas till vara tog sin tid. Efter ett decennium av diskussioner med bland andra Stadsmuseet i Stockholm valde Astrid Lindgren-sällskapet att driva verksamheten, med förbokade guidade visningar ett par gånger i månaden, medan familjen står för hyran. Det görs ideellt och visningstillfällena, med max tolv besökare åt gången, är begränsade. Det har sina fördelar, menar Astrid Lindgren-sällskapets ordförande Kjell Bohlund.

– Det blir ett stort engagemang. Guiderna ser det som ett hedersuppdrag. Vi vill inte ha de här snabba besöken, med en buss som står och väntar och att man springer runt och tar selfies.

Inte en superstjärna

Astrid Lindgrens liv är väldokumenterat, i såväl dokumentärfilmer som biografier. I Vimmerby kan man besöka både Astrid Lindgrens Värld och hennes barndomshem Näs. Enligt Kjell Bohlund är ett besök på Dalagatan speciellt eftersom det visar vilken anspråkslös människa Astrid Lindgren var, trots att hon hade både pengar och inflytande.

– Det här är inte en superstjärnas miljö. Hon var en vanlig människa och det tycker jag är tankeväckande. På det viset är hon en bra förebild. Och det är rätt ont om bra förebilder.

"Blir berörda"

Att Astrid Lindgren-sällskapet ska hålla guidade turer i författarhemmet är bara roligt, tycker Karin Nyman. Hon oroas inte av att okända människor ska klampa runt bland Astrids saker.

– Det är ju okända människor som är intresserade av Astrid Lindgren och hur hon hade det. Folk tycker att det här är något speciellt, de blir berörda. Jag hoppas att fler ska förstå hur hon levde och det tror jag att de kommer att göra.