Kungsladorna vid Visingsborgs slottsruin, Gustav III:s kavaljersflygel vid Gripsholms slott och den pågående takrenoveringen på Skoklosters slott. Det är tre av de tio annars stängda rum och utrymmen som Statens fastighetsverk öppnar för allmänheten den 28 maj.

En dag om året låser verket upp nyckeln till annars slutna rum, byggnader och trädgårdar för att visa också denna del av kulturarvet för alla intresserade.

I år öppnas även Universitetshuset i Lund samt parken Lundagård, det forna kungahuset Göteborgs residens och dess dolda trädgård, Vadstena slott, Kronobageriet i Stockholm som bakade 60 000 limpor om dagen för flottan och artilleriet samt Västra stallet på Östermalm i Stockholm. I livgardets gamla stallbyggnad visas samtidigt en film från Generalkonsulatet i Istanbul, som lär ha varit en av Anders Zorns favoritbyggnader.

Den rymdintresserade kan kliva över tröskeln till det annars stängda Stockholms observatorium i Saltsjöbaden och ta en närmare titt på ett stort antal optiska teleskop.

Före den 28 maj går det att förbereda sitt besök genom att studera sajten hemligarum.se.