Fakta: Filmerna om Hungerspelen

Bygger på: Trilogin ("Hungerspelen", "Fatta eld" och "Revolt") skriven av Suzanne Collins, som behandlar förtryck, revolution, medialt och politiskt rävspel och komplicerad ung kärlek.

Handlar om: Katniss som ofrivilligt blir symbolen för uppror i landet Panem. Hon tvingas delta i två hungerspel innan den avslutande revolten inleds mot den förtryckande presidenten Snow.

Fyra filmer: "The hunger games" (2012), "The hunger games: Catching fire" (2013), "The hunger games: Mockingjay – del 1" (2014) samt "The hunger games: Mockingjay – del 2", som får svensk premiär den 18 november. De tre första filmerna har sålt 1,5 miljoner biobiljetter i Sverige.

Traumatisk händelse: När skådespelaren Philip Seymour Hoffman dog förra året i slutet av inspelningen. Hans död chockade kollegorna svårt. I den avslutande filmen finns han med i alla planerade scener utom den avslutande, som istället löstes genom att byta ut en replikväxling mellan hans spelmakare Plutarch Heavensbee och Katniss mot ett brev.

Fakta: Jennifer Lawrence

Född: 15 augusti 1990 i Louisville, Kentucky.

Familj: Mamma, pappa (som drev ett sommarläger för barn under hennes uppväxt), två äldre bröder.

Debut: I tv-seriekomedin "The Bill Engvall show (2007).

Litet genombrott: Rollen som Ree i Debra Graniks "Winter's bone" (2010).

Större genombrott: Rollen som Katniss i "The hunger games" (2012).

Karriär i urval: "X-men: First class" (2011), "Du gör mig galen" (2012), "American hustle" (2013), "X-men: Days of future past" (2014).

Oscar: Vann 2013 för sin huvudroll i "Du gör mig galen" ("Silver linings playbook"). Nominerades för sin huvudroll i "Winter's bone" samt för sin biroll i "American hustle".

Hackerattack 1: I september 2014 spreds nakenbilder på kändisar på internet. Jennifer Lawrence drabbades och beskrev det inträffade som ett övergrepp. "Det är inte en skandal, det är ett sexuellt övergrepp. Det är motbjudande".

Hackerattack 2: I samband med att mejl från filmbolaget Sony hackades 2014 avslöjades de stora löneskillnaderna mellan de manliga och kvinnliga skådespelarna i "American hustle". Jennifer Lawrence skrev om denna orättvisa i en längre text i Lena Dunhamns nyhetsbrev "Lenny letter" tidigare i höstas, vilket fick ett stort genomslag medialt.

Medan män i svarta kostymer och öronsnäckor med jämna mellanrum cirkulerar i lokalen på lyxhotellet Hotel de Rome hörs en skrattande och välbekant, lite hes stämma bakom kulisserna. När en dörr till slut öppnas strömmar först en hel stab av pr-personer och de övriga skådespelarna ut men sedan kommer hon äntligen. I öronen blixtrar diamanter men inget kan tävla med Jennifer Lawrences egen utstrålning under presskonferensen inför världspremiären av "The Hunger games: Mockingjay – del 2" i Berlin. Och då lägger hon ändå band på sig, som om hon egentligen tycker att det är lite jobbigt att hon får så mycket mer uppmärksamhet än kollegorna, som hon verkar väldigt samspelt med.

Rebelluppror och zombier

På onsdagen är det svensk premiär för den avslutande och fjärde filmen om det krigsdrabbade landet Panem och den motvilliga symbolen för uppror och frihet, Katniss Everdeen. Det är dags för den våldsamma finalen, där rebellupproret bland distrikten når huvudstaden. Politiskt rävspel, en spektakulär zombiesekvens, upplösningen av kärlekstriangeln mellan Katniss, Gale och den hjärntvättade Peeta, liksom många känslosamma dödsfall präglar filmen. Den krigströtta och traumatiserade Katniss accepterar också äntligen den ledarroll som olika intressen försökt lägga på henne i film efter film. För Jennifer Lawrence kom vändningen som en förlösning.

– Jag har alltid känt en personlig frustration med Katniss. Jag ville att hon skulle vara en krigare och vilja vara en ledare på direkten. Jag har fått kämpa med de känslorna hela tiden i min gestaltning.

Avsluta ett kapitel

Egentligen avslutades inspelningarna redan förra året, då "Mockingjay – del 1 och del 2" spelades in parallellt, bland annat i Berlin och i Paris, som fick tjäna som mallar för Panems huvudstad. Det var en stor utmaning tycker Jennifer Lawrence.

– Katniss är så annorlunda i del ett och del två, det var viktigt att hålla isär. Men det var verkligen speciellt och väldigt emotionellt att spela in de avslutande scenerna. Mina brorsbarn är faktiskt med i den allra sista scenen i filmen och det kändes coolt att kunna avsluta det här kapitlet, som blivit en sådan stor del av mitt liv, genom att involvera min familj, säger Jennifer Lawrence, ler stort och visar till slut en glimt av den spontanitet som blivit synonym med den offentliga bilden av henne.

Påverkad av Katniss

Jennifer Lawrence, 25, har liksom Katniss, blivit vuxen under åren med den framgångsrika filmserien. Hon har vunnit en Oscar, blivit en global stjärna och är bland de mest välbetalda i Hollywood. Det faktumet förhindrade dock inte att hon har blivit lönediskriminerad på grund av sitt kön, något hon uppmärksammade i en omtalad essä nyligen. Hennes samhällsintresse har definitivt väckts av att vara med i den politiska filmserien.

– Sedan vet jag inte vad som handlar om att bli äldre och själv vilja bli mer upplyst och vad som handlar om att bli påverkad av Katniss. Men det hade nog varit omöjligt att jobba med de här filmerna i över fyra år utan att bli inspirerad och det är något vi hoppas att publiken ska känna av och ta med sig också.