Fakta: "Tro, hopp och kärlek"

Den första säsongen av "Tro, hopp och kärlek" hade premiär i SVT hösten 2015. Deltagarna i den andra säsongen är diakonen Daniel Nordqvist, prästen Kristina Lethin, pastorn Filip Wennerlund och Jessica Menzinsky. Årets säsong omfattar sju avsnitt. Det första avsnittet visas den 13 september i SVT1.

När den första säsongen av "Tro, hopp och kärlek" hade premiär i september förra året fick dejtingsåpan fina tittarsiffror.

Nu återkommer programmet och upplägget känns igen. Den här gången är det två präster, en pastor och en diakon som söker kärleken. Tittarna får följa deltagarna i deras vardag, i deras församlingar och i sökandet efter kärlek.

Likheter

Det finns en del likheter mellan "Tro, hopp och kärlek" och långköraren "Bonde söker fru" i TV4. Men Mark Levengood hävdar bestämt att olikheterna är betydligt fler.

– Enligt mig är programmen helt olika. I vårt program finns det inget krav på att de ska hitta någon, eftersom Herrens vägar äro outgrundliga. Dessutom är Linda Lindorff så romantisk och jag är så finländsk.

Går det att inte att vara finländsk och romantisk?

– Jag menar mest att om någon kommer och säger att den har blivit kär efter en vecka så blir jag bara skeptisk. Då tror jag bara att du vill vara kär för att du är med i tv. Men ni är ju faktiskt fåraherdar, så vissa likheter kanske det finns ändå, säger Mark Levengood och tittar förtjust på de fyra deltagarna.

Inte banalt

Diakonen Daniel Nordqvist påpekar att något som särskiljer programmet också är att det har tro som ett bärande tema.

– Tron på Jesus är egentligen vårt livs stora kärlek. Det är väldigt spännande att se om den partner du möter delar dina trosvärderingar. Frågan är också om det går att leva med någon som inte delar din tro.

Programmet är en såpa till sitt format. Hur beter ni er för att inte banalisera ett så viktigt ämne som kärlek?

– Nu anar jag en kritik mot såpan som form. En form i sig är aldrig god eller ond. Allt handlar om innehållet. Visst, det här är en relationssåpa, men i detta kan du också få se glimtar av verkligt liv. I de ögonblicken är såpan en ljuvlig form.