Fakta: Mer med Anders Lundin

Den 15 december sänder SVT en timslång dokumentärfilm med Anders Lundin från Nya Guinea och korallreven i arkipelagen Raja Ampat. Lundin gör i filmen ett porträtt av en vän som flyttat till Nya Guinea för 20 år sedan.

Snart ger sig Anders Lundin ut på turné med föreställningen "Expedition livet". "Jag berättar om saker som har intresserat mig. Det handlar om jorden och människan och vår vandring och vad vi har gjort och vad som kan hända med dem som kommer efter oss. Den här föreställningen kommer nog att pågå resten av mitt liv."

Anders Lundin är dubbelt tv-aktuell. Sedan några veckor är han ett av "Mitt i naturens" nya ansikten, och på söndag 1 november är det premiär i SVT1 för den femte säsongen av "Allt för Sverige" där amerikaner får veta mer om sin svenska bakgrund och tävla om en släktträff.

I fjol låg tittarsiffrorna för realityserien runt 1,5 miljoner. Finalen, som vanns av John Olson, sågs av nästan 2 miljoner. Naturligtvis bidrar statistiken, tillsammans med det stora intresset för historia, samhälle och etnografi, till att Anders Lundin gläds åt sitt programledaruppdrag.

Knackig engelska

Men så har det inte alltid varit. När han tänker tillbaka på det första året minns han det dåliga självförtroendet. Han tyckte att hans engelska var knackig, och han trodde att de svenskättade amerikanerna som var på väg till Sverige skulle bli besvikna.

– "Hur ska det här gå?" tänkte jag. "Vadå Växjö, de kommer tycka att det är en skittråkig stad!".

Med tiden har de negativa tankarna kommit på skam. Anders Lundin vet att hans språkkunskaper duger, och de tävlande är ofta lyriska över vad de får se. Förutom att de anser att många platser är vackra, imponeras de av svensk socialpolitik, exempelvis föräldraförsäkringen. Varje år får programledaren förklara för deltagarna som undrar varför det finns så många "gay nannies" här, att "de är inte gay nannies, they are pappalediga!"

– Det är så intressant att de sätter fingret på Sverige och hur svenskar är. I år pratar vi också – äntligen – om religion, och om att tro är en ickefråga här. För länge sedan läste jag en intervju med hockeyspelaren Markus Näslund där han sa att han var kristen. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var lattjo sagt. Säger man så i Sverige tror ju folk att man är lite knäpp.

Trummis och skådespelare

Förutom de gifta pensionärerna Charles och Beverly Wassberg, som tävlar som en person, medverkar bland andra trummisen Nathan Arling. Han har samarbetat med band som AC/DC och Guns’n Roses. Dessutom är skådespelaren Brooke Langton en av årets deltagare. Hon har spelat in filmer – amerikanska "Du, var är brudarna?" från 1996 är kanske den mest kända för den svenska biopubliken – och hon har haft roller i tv-serier som "Baywatch" och "Melrose Place".

Rundresan för de elva svenskättlingarna inleds i Gräsmark i Värmland och finalen hålls i Örebro, på Engelbrektsholmen vid Hjälmaren. De som kommer sist i seriens olika tävlingsmoment packar väskan och flyger hem.

Besvikelsen hos dem som måste lämna Sverige i ett tidigt skede måste vara stor?

– Jag vill tro att de ändå är glada över att alls ha fått vara med. Och villkoret är faktiskt att man åker hem och inte tar kontakt med sin svenska släkt så länge inspelningarna pågår och helst inte heller innan finalen har sänts, säger Anders Lundin.