Fakta: "Lejonvakten"

Den 25 mars visas den 45 minuter långa filmen "Lejonvakten: Ryter igen" i Disney Junior, Disney Channel och Disney XD. Det är en prolog till serien "Lejonvakten" som börjar sändas i Disney Junior den 9 april.

De svenska rösterna görs av bland andra Melker Edenroth, Alice Sjöberg Brise, Edwin Thunfors, Victor Lindblad Poturaj, Hjalmar Lundblad Karlsson, Anna Isbäck och Adam Freitz.

Såväl introduktionsfilmen som tv-serien är skriven av Ford Riley ("Rasten", "En jycke i klassen") och regisserad av Howy Parkins ("Jake och piraterna i Landet Ingenstans", "Lloyd i rymden", "Dave Barbaren").

"Lejonkungen" kom 1994 och fick uppföljarna "Lejonkungen II: Simbas skatt" (1998) och "Lejonkungen 3 – Hakuna Matata" (2004).

När den första filmen om Mufasa, Sarabi och ondskefulle Scar kom 1994 blev dess vackra miljöer, handling och musik älskad över större delen världen. När nu "Lejonkungen", efter två uppföljningsfilmer, får en egen tv-serie – "Lejonvakten" – har Simba och Nala blivit tvåbarnsföräldrar.

– Vi ville verkligen göra det till en förlängning av "Lejonkungen" och det första vi diskuterade var just arvet och den stora fanskaran som filmen har. Tittarna ska känna att de har kommit hem när de träffar Timon, Pumbaa och Simba, även om det finns en del nya karaktärer, säger regissören Howy Parkins.

Har fått tillökning

Innan serien har premiär på Disney Junior den 9 april visas den 45 minuter långa introduktionsfilmen "Lejonvakten: Ryter igen" nu på fredag. Simba och Nalas förstfödda Kiara är satt att bli savannens blivande regent och förvaltaren av sina förfäders arv, medan den mer rastlöse lillebrorsan Kion tar taktpinnen över Lejonvakten – ett gäng som ska skydda de andra djuren.

– Lejonvakten ska egentligen bestå av lejon, men Kion väljer istället ut sina bästa kompisar: den modige grävlingen Bunga, snabbe geparden Fuli, skarpsynte och kloke hägern Ono och den starka flodhästen Beshte – min personliga favorit som jag brukar spela när vi går igenom manus, säger Howy Parkins.

Ska kännas handritat

För att "Lejonvakten" ska kännas som originalet berättar Parkins, som har arbetat med animering i över 30 år, att man har använt en speciell teknik för att få det att se handritat ut, samt tagit in en av bakgrundskonstnärerna som gjorde den första "Lejonkungen"-filmen.

Man har dessutom låtit rådgivare och experter granska manuset för att handlingen ska stämma överens med verkligheten.

– Vi vill utbilda en ny generation barn i "Lejonkungen"-världen som lär sig om djuren, förstår problemen i världen och ser skillnaden mellan rätt och fel. I USA är publiken mellan två och sju år och jag älskar tanken på att de genom serien börjar intressera sig för djuren, säger Howy Parkins.