– Det är självklart ett privilegium att folk kommer hit bara för att äta hos oss, att de tycker att resan är värd det för en stor matupplevelse.

Magnus Nilsson som driver Fäviken Magasinet i Järpen, om att restaurangen nu fått två stjärnor i Guide Michelin. (TT)

Fakta: Stjärnmärkta restauranger i Sverige

Nya stjärnor i Sverige:

2 stjärnor: Fäviken Magasinet, Järpen.

1 stjärna: Hotel Borgholm på Öland, PM & Vänner i Växjö, Daniel Berlin i Skåne Tranås, Sushi Sho i Stockholm och Upper House i Göteborg.

Övriga stjärnmärkta svenska restauranger:

Stockholm, 2 stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen och Oaxen Krog. 1 stjärna: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren och Volt.

Göteborg. 1 stjärna: Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök och 28+.

Malmö. 1 stjärna: Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park och Vollmers.

Källa: Michelin Nordic Guide

Fakta: Däckslitage bakom guiden

Första Guide Michelin, som gavs ut 1900 och delades ut gratis till bilköpare, hade en listig baktanke: att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset för bilar.

I guiden betygsätts maten med upp till tre stjärnor, där full pott innebär betyget "värd en resa i sig". I år får Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn, som första nordiska restauranger, tre stjärnor. Totalt finns därmed just nu 116 trestjärniga restauranger i guiden.

Sverige har 24 restauranger med totalt 28 stjärnor, tätt följt av Danmark med 22 restauranger och 26 stjärnor. Norge har vid sidan av Maaemo även tre enstjärniga restauranger, medan Finland har fyra restauranger med en stjärna var.

Källa: Michelin

I fjol fick Malmö sina första stjärnor i den prestigefyllda guiden. I år blickar däckfabrikanten Michelin ut även mot mindre orter i Norden med sina restaurangtips. Som mot Järpen, där Fäviken Magasinet nu kan skryta med sina två stjärnor.

– Vi har jobbat med det här i åtta år, så vi är inte nystartade direkt. Men det är kul att Michelin inte bara tittat på storstäderna nu, säger Magnus Nilsson.

– Vi har gjort den här grejen utan dem, så vi är en ganska mogen restaurang som blir bättre hela tiden.

Snabbt fullbokat

Någon ökning i antalet gäster räknar han dock inte med – redan nu är det fullsatt varje kväll och snabb åtgång när möjligheten till nya bokningar släpps. Fäviken Magasinet, som ligger drygt 20 minuters bilfärd från Åre, är världsberömt bland matentusiaster.

– Mer än hälften av våra kunder kommer från utanför Skandinavien, berättar Magnus Nilsson.

– Det är självklart ett privilegium att folk kommer hit bara för att äta hos oss, att de tycker att resan är värd det för en stor matupplevelse.

Bättre spridning

Guide Michelin fick i fjol en del kritik när den nordiska guiden bara tog upp storstäderna. I år är spridningen större. Utöver Fäviken får Hotel Borgholm på Öland, PM & Vänner i Växjö och Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås i Tomelilla varsin stjärna. Dessutom hamnar stjärnor på exempelvis Bornholm och i Stavanger.

– Vi vet att vi har fantastiska restauranger utanför storstäderna, vilket vi också påpekade för Michelin i fjol, säger Eva Östling, vd på branschorganisationen Visita.

– Det är glädjande att de lyssnat bland annat på oss. Det är oerhört viktigt att vi kan belysa de här ställena, där enskilda entreprenörer gör så mycket för sin ort.

Sverige är i knapp ledning i Norden, med totalt 24 stjärnmärkta restauranger mot Danmarks 22. De största vinnarna i den nya guiden har dock ändå dansk prägel, när Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo (med dansk köksmästare) blir Nordens första trestjärniga restauranger.