Fakta: Bokmässan i Göteborg

Årets bokmässa äger rum 22–25 september på Svenska mässan i Göteborg och arrangeras av Bok & Bibliotek.

Årets mässa har tema yttrandefrihet, för att uppmärksamma att det är 250 år sedan den svenska tryckfrihetsförordningen instiftades.

Bland årets gäster finns finländska författaren Sofi Oksanen, Nobelpristagaren Herta Müller, den syriske poeten Adonis, sångerskan och författaren Patti Smith och svenska författare som Ebba Witt-Brattström och Jonas Gardell.

I fjol fanns 800 utställare från 23 länder på plats och mässan lockade nära 95 000 besökare.

Källa: bokmassan.se

Beslutet har fattats "efter en närmare juridisk granskning av gällande avtalsvillkor för monterbokning".

– Vi har ingått ett avtal med Nya Tider om att de ska vara utställare. Oavsett vår hållning behöver vi fullfölja vår del av avtalet, att bevilja plats för Nya Tider på bokmässan i höst, säger Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek, till TT.

Hon passar också på att vara självkritisk.

– Med facit i hand kunde vi ha gjort många saker annorlunda och vi får rannsaka oss själva efter mässan, säger hon.

Massiv kritik

Nya Tider ges ut av Alternamedia och beskriver sig som en tidning som berättar "om det som systemmedia mörklägger, ljuger om eller förvanskar". Enligt den antirasistiska stiftelsen Expo har Nya Tider starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

När det blev känt att tidningen skulle medverka vid årets mässa riktades massiv kritik mot arrangörerna som sedan meddelade att de hade ändrat sig, men nu står det alltså klart att Nya Tider trots allt kommer att medverka.

– Det här är en komplex fråga med vitt skilda uppfattningar om vad som är rätt och fel, säger Maria Källsson, som menar att diskussionen aktualiserar bokmässans tema för i år, yttrandefrihet. Temat har valts för att uppmärksamma att det är 250 år sedan den svenska tryckfrihetsförordningen instiftades.

Är uppmärksamma

Enligt Maria Källsson kommer man dock att vara uppmärksam på hur Nya Tider deltar.

– Alla våra utställare måste följa svensk lag så skulle något som liknar hets mot folkgrupp förekomma skulle vi ingripa direkt, säger hon.

Efter kritiken mot mässan valde man att sätta in en ny programpunkt där frågan om arrangörens agerande och de åsikter som väckts kommer att diskuteras. Den programpunkten ligger kvar.

Mässan äger rum den 22–25 september.