Fakta: "Du försvinner"

Filmen baseras på boken med samma namn av den danske författaren Christian Jungersen.

Manus och regi: Peter Schønau Fog som tidigare endast gjort en långfilm, "Konsten att gråta i kör", 2007.

Huvudroller: Nikolaj Lie Kaas spelar rektorn Frederik, Trine Dyrholm hans hustru Mia och Michael Nyqvist svenske advokaten Bernard.

Budget. 26 miljoner danska kronor.

Samproduktion mellan Zentropa, Film Väst och Zentropa Sverige.

Inspelning: Hösten 2015 i Danmark, Sverige och på Mallorca.

Planerad premiär: Februari 2017 i Danmark. Svensk premiär i nära anslutning. Producenterna hoppas också att filmen väljs ut till festivaler.

Fakta: Michael Nyqvist

Född: 8 november 1960. Bodde på barnhem första levnadsåret innan han adopterades.

Familj: Gift och två vuxna barn.

Två självbiografiska böcker: "När barnet lagt sig" som framför allt handlar om adoptionen samt "Dansa för oss" som beskriver hans väg till skådespeleriet och karriär.

Pjäser, tv-serier och filmer i urval: missbrukare i Lars Noréns "Personkrets 3:1", polisen John Banck i Beckfilmerna 1997–98, bonden Benny i "Grabben i graven bredvid", hemvändande dirigenten Daniel i "Så som i himmelen", Rolf i "Tillsammans", journalisten Mikael Blomkvist i Millenniumtrilogin, skurken Kurt Hendricks i "Mission: Impossible – Ghost protocol", ryske maffiabossen Viggo Tarasov i "John Wick", svenske polisen Mikael Eklund i amerikanska kriminalserien "100 code".

Travar med dokument ligger bredvid Michael Nyqvist när han som försvarsadvokaten Bernard börjar förhöret med hustrun till en rektor som anklagas för att ha förskingrat miljonbelopp. Försvaret av rektorn bygger på att han gjort det han gjort på grund av en växande cancertumör i hjärnan som helt har förändrat hans personlighet.

Cancersvulsten tvingar också paret att rannsaka sitt äktenskap. Livet ställs på ända när den man älskar blir en annan.

Det är laddade scener som utspelar sig i byrätten i Köpenhamn. Inspelningen äger rum i en kopia av domstolen som byggts upp i Film Västs stora studio i Trollhättan. Utsikten utanför fönstret är en kuliss och de virvlande snöflingorna av plast.

Övade på danska

Regissören Peter Schønau Fog ville absolut ha med Nyqvist när han gjorde film av danske författaren Christian Jungersens bok. Därför fick romanens advokat bli svensk istället för halvfransk.

Tanken var ändå att svensken skulle prata danska och Michael Nyqvist övade in den rätta grötigheten genom att titta på tv-serier.

– Men när jag kom dit och träffade riktiga danskar så tittade de på mig som om jag hade gomspalt, så jag förstod snabbt att det här går åt pipsvängen, säger han.

Kompromissen blev svenskt tal, men med en del danska ord som när han frågar rektorns hustru om det varit många skänderier – gräl.

Inte bara rektorn brottas med en personlighetsförändring. Advokaten har också blivit hjärnskadad efter en trafikolycka. Ärret lyser rött i Nyqvists panna.

– Det är mitt eget som de har målat i. Jag fick en rejäl smäll under en stuntscen i "John Wick" för ett par år sedan, säger Michael Nyqvist och visar hur ärret löper över huvudet.

Efter all framgång kan han numera varva jobb utomlands med inspelningar på hemmaplan. Precis som han vill ha det. Förälskad bonde i svensk komedi eller hårdkokt terrorist i internationell storfilm. Nyqvist gillar blandningen. Nu syns han på svensk tv i amerikanska kriminalserien "100 code".

– De har ett mer imiterande sätt av livet. Här gör vi livet. Jag är bortskämd som får göra både ock, säger Nyqvist som hyllar den danske regissören för hans sätt att göra film.

För gammal för Blomkvist?

Efter inspelningarna i Trollhättan väntar nya projekt.

– Jag far ut i världen snart. Det är mer socialinriktade filmer som det ser ut nu. På andra språk än svenska, säger Michael Nyqvist utan att avslöja mer.

Skulle han vilja spela Mikael Blomkvist igen – rollen som blev hans internationella dörröppnare när Stieg Larssons Millenniumtrilogi filmades?

– Det skulle man alltid vilja göra, men då måste han ha vuxit upp lite i ålder. Jag tror inte att man kommer att fråga mig, jag tror att jag är för gammal, säger Michael Nyqvist, nyss fyllda 55 år, och fortsätter:

– Och så vet jag inte vad som händer med det projektet, om det hamnar i Wallander och Beck-facket och ska spruta ut filmer. Vi hade ändå integritet i det vi gjorde och en särställning i att det faktiskt var Stiegs egna böcker.

Advokatdrömmarna har han i alla fall helt slagit ur hågen.

– Ja, det känns bäst så för klienterna. Även om pappa sade att advokatyrket hade mycket skådespeleri i sig.