Fakta: Östersjöfestivalen

Årets festival äger rum den 28 augusti till den 4 september. Uruppförandet av "Föreställningen", en nyskriven kammaropera av Sven-David Sandström och Katarina Frostenson inleder. Nina Stemme avslutar festivalen med sin "Elektra" i en konstertant föreställning med Finlands nationalopera under ledning av Esa-Pekka Salongen.

Även Valerij Gergiev, liksom Esa-Pekka Salonen och Mikael Tydén grundare till Östersjöfestivalen, dirigerar Radiosymfonikerna samt Mariinskijteaterns orkester.

Som vanligt sänds alla konserter i Sveriges Radio.

När Jeanette Köhn, Katija Dragojevic och Miriam Treichl i soprantrion Tre Donne inte kunde hitta någon färdigskriven opera för tre sopraner letade de texter och samarbeten själva. Fyra år senare inleder urpremiären Östersjöfestivalen den 28 augusti.

Den nyskrivna "Föreställningen" bygger på Katarina Frostensons pjäs "Sal P" om tre 1800-talskvinnor, intagna på det franska sinnessjukhuset för sin hysteri. Någon hysteri handlar det dock inte om här.

– Det finns mycket snabba rörelser och skiftande temperament, ett slags oro och nervositet, det är ett slags lekfullt virtuoseri som gränsar till knasighet ibland, säger Sven-David Sandström när han ombeds att beskriva musiken.

"Ganska ömsint"

Publiken möter tre kvinnor som ganska ömsint försöker hjälpa varandra innan de ska utsättas för den berömde läkaren Charcot och hans hysteriframkallande hypnosanfall. Något som skedde inför publik.

– Det är verkligen tragiskt hur de utnyttjades. Han kopplade ju kvinnornas utseende till vilket stadium av hysteri de befann sig i. Förmodligen var de våldtagna, det var trauman de bar med sig, säger Jeanette Köhn, en av de tre sopranerna i Tre Donne.

Årets Östersjöfestival rymmer tio olika konserter under en vecka, ensembler från sex länder och musik från sju nu levande tonsättare. Esa-Pekka Salonen dirigerar Finlands Nationaloperas orkester Nina Stemme i en konsertant version av Strauss "Elektra",en roll som Stemme snart gör på Metropolitan i New York. Om det finns något tema för årets festival är det i så fall "den yttersta festivaleliten" enligt festivalchefen Mikael Tydén.

– Och det är inte så himla enkelt. I år har vi mycket nutida musik och det är inte så ofta man på en och samma vecka kan uppleva sex ensembler och alla dessa världssolister.

Eftertraktad pianist

Bland världsnamnen finns också den 29-åriga kinesiska pianisten Yuja Wang samt den ryska mezzosopranen Olga Borodina. Den sistnämnde solist i konsert med filmmusik av Prokofjev och där Kungliga Operans kör och Radiokören sjunger tillsammans för andra gången någonsin.