Fem andra nytänkande tv-produktioner

Du bestämmer

SVT, 1994–1995. En svensk dramaserie som sändes i två säsonger. I varje avsnitt visades en dramatisering av ett moraliskt dilemma. I slutet av programmet fick tittarna telefonrösta om vilket av två alternativ huvudpersonen skulle välja.

Cluedo – en mordgåta

TV4, 1996. Det klassiska brädspelet blev tv. Kändisar bjöds in för att lösa en påhittad mordgåtorna som visades i tv. I jakten på mördaren, framför tv-publiken, intervjuade de skådespelarna som rollsatte gåtan. 

The Office

TV 4 Komedi, 2001–2003. Tv-serien gjordes som en mokumentär, vilket är en blandning av dokumentär och fiktion. I stället för att spela mot varandra tittar skådespelarna in i en handkamera – och rakt ut på tv-tittarna. 

Sanningen om Marika

SVT, 2007. En dramaserie om den försvunna Marika som blandades med ett debattprogram i nyhetsformat. Tittarna kunde bland annat hjälpa till i spaningsarbetet med sin telefon, tv och internet. 

24

TV 4/TV400, 2001–2010. En digital klocka visas då och då i seriens handling. Den visar hur lång tid det gått på avsnittet. Klockan sätter på så sätt handlingen i ”24” i en direkt relation till tittarnas tv-konsumtion.

Vad är egentligen ”The spiral”?

Det är en traditionell kriminalserie som kommer att sändas i fem delar på SVT. Serien handlar om konstnärer som stjäl sex världsberömda tavlor från sex europeiska museer. Vad som är annorlunda är att produktionen är ett samarbete mellan åtta europeiska länder och kommer att visas samtidigt i länderna. Den främsta nyheten är att tittarna kan delta i handlingen genom ett onlinespel som man hittar på SVT.se.  

På vilket sätt kan man delta i onlinespelet?

Spelet är kopplat till serien på så sätt att man kan hjälpa till att hitta tavlorna. 

– Tavlorna finns i post-systemet och kommer ständigt att vara i rörelse. Man kan se var de är och räkna ut var de kommer att befinna sig. Sen kan man tjäna poäng genom att utföra olika uppgifter och göra av med poäng genom att få information, säger Christian Wikander, programchef på SVT drama. 

Vilken roll har Tuva Novotny i serien?

Hon spelar en av konstnärerna som ska stjäla tavlorna och lockades till att vara med i serien tack vare att den utspelas i konstvärlden. 

– Tv-serien är nytänkande och kontroversiell eftersom den tar upp strukturerna bakom konstvärlden. Jag har vuxit upp i den världen och en konstdiskussion är alltid spännande, säger hon. 

Var det inte länge sedan vi såg Tuva i en svensk produktion?

2010 var senast. Sedan dess har hon spelat in danska och norska filmer samt varit en sväng i Hollywood där hon spelade mot Julia Roberts i ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”. Men hon har aldrig hyst några Hollywooddrömmar. 

– Jag vill ha en yrkesroll som är inspirerande och spännande. Om det betyder Hollywood är det ok. Jag skiter i pengarna. För mig räcker det att jag har mat på bordet och pengar till hyran. Att drivas av plånboken mer än av hjärtat är förödande, säger Tuva Novotny. 

Hon är tillbaka på svensk mark nu. Tillsammans med Ola Rapace är hon mitt uppe i filmatiseringen av Maria Langs deckare om kommissarie Wijk.

– Jag trivs med att jobba med svensk film, säger hon.