Fakta: Tsatsiki, farsan och olivkriget

Regi: Lisa James-Larsson

Medverkande: Emrik Ekholm, Sara Vilén, Adam Gutniak, Liv Mjönes, Jonatan Rodriguez, Christine Meltzer, Johan Hallström med flera.

Bygger på: En nyskriven historia av Moni Nilsson-Brännström.

Premiär: 11 december 2015.

Tsatsiki gjorde sitt intåg på svenska biografer i Ella Lemhagens regi redan 1999. Efter en uppföljare 2001 har berättelsen om den svensk-grekiske lille killen varit vilande. Men för tre år sedan väcktes tanken på ännu en Tsatsiki-historia för bioduken då författaren Moni Nilsson-Brännström och en av filmens producenter, Lotta Westberg, började diskutera läget för familjefilm i Sverige i dag.

– Det resulterade i två nya böcker om Tsatsiki och i den här filmen. VI är jättestolta och hoppas att familjepubliken ska hitta den. Om folk gillar den så har vi krattat för en fortsättning också, säger Lotta Westberg.

Tsatsiki i Grekland

"Tsatsiki, farsan och olivkriget" får biopremiär den 11 december. Tsatsiki har hunnit bli tolv år och bor med sin mamma, plastpappa och lillasyster på Kungsholmen i Stockholm. I Grekland bor pappan, som Tsatsiki saknar och äntligen ska få hälsa på. Men resan blir inte som Tsatsiki hoppats på. Bästa kompisen Per "Hammarn" Hammar bryter benet i en skateboardolycka och kan inte följa med. Än värre, pappan har planer på att sälja den älskade olivlunden och sitt hotell på grund av skakig ekonomi.

Alla skådespelarna är nya i sina roller och för barnskådespelarna var inspelningen i Grekland ett minne för livet.

– Det var jättekul att spela in och när jag ser filmen nu kommer jag ihåg allt vi gjorde, säger Emrik Ekholm, som spelar Tsatsiki.

Kompis eller tjej?

Per Hammar spelas av Adam Gutniak och den nya spännande bekantskapen Alva spelas av Sara Vilén. När Hammarn efter ett tag lyckas ta sig till Grekland trots allt uppstår ett svartsjukedrama. Samtidigt som han kämpar för att rädda sin pappas hotell känner sig Tsatsiki sliten mellan sin kompis och sin tjej.

– Tsatsiki vill vara med båda två men vet inte vem han ska välja, det blir ganska jobbigt för honom, säger Emrik Ekholm.

Att Alva och Tsatsiki är kära är ju tydligt men vad känner Hammarn egentligen för Tsatsiki?

– De har känt varandra hela livet och är bästa vänner. De känner en sorts kärlek, en kompiskärlek, säger Adam Gutniak.

Tror ni att det är vanligt att sådana här svartsjukesituationer kan uppstå?

– Ja, det är nog vanligt. Men man måste vara öppen för flera människor och inte bara fästa sig vid en enda, annars blir det nog jobbigt i livet, säger Sara Vilén.