Fakta: The Sugarhill Gang

Hiphop-bandet från New Jersey bildades 1979 och har i olika konstellationer släppt sammanlagt fem studioalbum. Bland deras mest framgångsrika låtar finns "Rapper's delight" (1979), "8th wonder" (1980) och "Apache" (1981).

Gruppen bestod ursprungligen av Michael "Wonder Mike" Wright, Henry "Big Bank Hank" Jackson och Guy "Master Gee" O'Brien. Jackson avled 2014 och sedan i april i år spelar de två kvarvarande originalmedlemmarna tillsammans med Hendogg och Dj Dynasty under namnet The Original Sugarhill Gang.

The Original Sugarhill Gang spelar på Fasching i Stockholm den 24 och 25 augusti.

"I said a hip hop, the hippie, the hippie, to the hip, hip hop, and you don't stop". Det är få som inte känner igen de inledande raderna till The Sugarhill Gangs banbrytande "Rapper's delight" från 1979. Låten blev ett kommersiellt genombrott för hela hiphop-genren och trion blev snabbt vida känd.

Allt började en kväll i augusti då Michael "Wonder Mike" Wright, Henry "Big Bank Hank" Jackson och Guy "Master Gee" O'Brien gick på en audition där man var på jakt efter en rappare. Men skivbolaget, med Sylvia "Hiphopens moder" Robinson i spetsen, tyckte att deras röster kompletterade varandra bra och bestämde sig för att satsa på dem som en trio istället.

Intensiv inspelning

Två dagar senare spelade de in "Rapper's delight".

– Det tog ungefär åtta timmar att spela in musiken och sedan spelade vi in sången på sjutton minuter, minns Wonder Mike.

Han hade drömt om att bli musiker sedan han var fem år och hörde Four Seasons "Sherry" för första gången.

Trots att allt skedde så snabbt trodde han på låten från första stund och två veckor efter skivsläppet spelades den över hela USA.

Släpper ny musik

Bandet splittrades 1985 för att sedan återuppstå i nya konstellationer. Big Bank Hank avled 2014 och sedan i april i år spelar Wonder Mike och Master Gee tillsammans med Hendogg och Dj Dynasty under namnet The Original Sugarhill Gang.

Den nya konstellationen har spelat in låtar till en kommande skiva som, enligt Wonder Mike, kan komma att släppas redan i oktober.

"Som tokiga"

Under veckans konserter på Fasching i Stockholm bjuder de på både nostalgi och nyheter. De ska både dj:a och spela instrument.

– Jag tycker lika mycket om båda varianterna. Vi gillar att springa runt på scenen som tokiga och det är egentligen det hiphop handlar om, men det finns en stor tillfredställelse i att greppa instrumenten och se folks ansikten när de tänker "wow, de kan det här också", säger Wonder Mike.

På frågan om vad de har för mål härnäst svarar han snabbt:

– Att underhålla planeten!