Kommentarer:

John Seabrook, amerikansk journalist på tidningen The New Yorker och författare till den hyllade boken "The song machine" som skildrar den globala låtskrivarindustrin, är glad över att Max Martin får priset:

– Men jag tycker att Marie Ledin borde ha ställt som krav att han skulle framföra en av sina egna låtar. Det hade jag korsat Atlanten för att få uppleva.

Linda Nordeman, musikredaktör på P3, om Max Martin:

– Det är jättespännande. Det finns så oerhört många som kan få priset, men det här öppnar för ett helt annat tänk än tidigare. Det sätter fokus på fler än bara dem som står bakom mikrofonen. Dessutom tycker jag inte att det har varit så nutida pristagare tidigare, så det här känns fantastiskt kul.

Jenny Berggren samarbetade med Max Martin under sin tid i popgruppen Ace of Base:

– Det är en människa jag unnar all framgång. Det är väldigt roligt att det är just han. Vi träffades när vi var 21 och gick in i studion tillsammans. Han var verkligen så fantastiskt duktig. Det är väldigt få saker han inte kan.

Låtskrivaren och producenten Carl Falk, som bland annat skapat världshits åt bandet One Direction, om Max Martin:

– Det är kul att vi låtskrivare som kämpat så hårt för att sätta Sverige på världskartan uppmärksammas. Vi står bakom så många artister och skapar och utvecklar deras karriärer. Men det är alltid artisten som framför låten som får all kredd. Jag tror att alla låtskrivare jublar i dag.

Hovsångerskan Elin Rombo om Cecilia Bartoli:

– Hennes sångteknik är verkligen exceptionell. Hon använder sin röst som ett instrument på ett sätt som ingen annan gör. Många försöker härma henne. Hon sjunger koloraturer, som det heter. Det vill säga snabba passager med en massa toner, och hon missar inte en ton. Jag har lyssnat på henne sedan jag själv började sjunga, säger Rombo.

Operasångerskan och jurymedlemmen Malena Ernman:

– Både Max Martin och Cecilia Bartoli är två barnbrytande, fantastiska och ödmjuka musiker som verkligen bara följer sina hjärtan. Att inte Max Martin redan fått priset är förfärligt, men det är fantastiskt att få vara med när han nu faktiskt får det.

Stefan Forsberg, jurymedlem och chef för Konserthuset i Stockholm:

– Max Martin och Cecilia Bartoli är två personer med samma musikaliska gen. Rösten står i centrum och båda har en enorm känsla för musikalisk perfektion.

Fakta: Polarpristagare de senaste åren

2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014 Chuck Berry och Peter Sellars

2013 Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012 Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011 Patti Smith och Kronos Quartet

2010 Björk och Ennio Morricone

2009 Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008 Pink Floyd och Renée Fleming

2007 Sonny Rollins och Steve Reich

2006 Led Zeppelin och Valerij Gergijev

Fakta: Polarpriset

Instiftades 1989 av Stikkan Anderson och är namngivet efter hans skivbolag Polar Music. Priset ges "för betydande insats inom musik och/eller musikalisk aktivitet". Prissumman är på 1 miljon kronor. Oftast utses två pristagare per år.

Fakta: Max Martin

Född: 1971 i Stenhamra, Ekerö kommun.

Bor: I Los Angeles.

Har sagt att den kommunala musikskolan var hans väg in i musiken. Började spela valthorn men gick snart över till trummor, keyboard och hårdrock. Mitt under studierna på Stockholmsskolan Södra Latins musiklinje hoppade han av för att i stället börja som praktikant hos Denniz Pop i Cheironstudion.

Med 21 listettor är Max Martin den tredje mest framgångsrika låtskrivaren på den amerikanska Billboardlistan, efter Paul McCartney (32) och John Lennon (26). Som en jämförelse hade Abba en Billboard-etta.

Han har skrivit hits som Backstreet Boys "Everybody (Backstreet's back)", Bon Jovis "It's my life", N Syncs "It's gonna be me" och Katy Perrys "I kissed a girl".

I Sverige slog Max Martin igenom med "This is the way" som han skrev åt E-type. Det internationella genombrottet kom med "Baby one more time" som gjorde Britney Spears till megastjärna.

Max Martin jobbar konsekvent i team tillsammans med andra låtskrivare, allt för att ladda sina låtar med så många idéer som möjligt.

2006 gav Max Martin den då 21-årige hårdrockaren Johan Schuster en praktikplats i sin studio. Schuster fostrades enligt Denniz Pops modell, fick artistnamnet Shellback och är i dag Max Martins parhäst. De ingår som en del i producentkollektivet Wolf Cousins och har tillsammans bland annat skrivit Taylor Swifts hit "Shake it off". Inför den amerikanska Grammygalan som äger rum på måndag är Max Martin sexfaldigt nominerad.

Ekonomi: Även finansiellt är Max Martin ett av musikbranschens tyngsta namn då upphovspersoner kommit att bli betydligt mer utpräglade makthavare än artister. Han har styrelseuppdrag i ett drygt dussin bolag, varav enbart Martin Sandberg Production har 247,8 miljoner kronor i eget kapital.

Fakta: Cecilia Bartoli

Född: 1966 i Rom.

Bor: I Zürich.

Bakgrund: Mezzosopranen, som kallats en levande legend, inledde karriären med ett framträdande på Arena di Verona i Italien 1987.

Karriär: Ledande roller i några av Rossinis mest berömda operor ledde till internationell uppmärksamhet och 1996 debuterade hon på Metropolitan i New York. Hennes tekniska förmåga anses vara i det närmaste fulländad och har fått kritiker världen över att jubla. Bartoli sjunger ofta barockmusik och har också återuppväckt tidigare bortglömda barockoperor.

Röst: Som få andra kan hon utrycka nyanser och blixtsnabba växlingar i sin sång.

Bartolis inspelade framträdanden och skivor har sålt i mer än tio miljoner exemplar vilket gör Cecilia Bartoli till den klassiska musikens just nu mest framgångsrika artist, enligt Polarprisjuryn. I höstas uppträdde hon i Stockholms konserthus.

På Twitter syntes ett fåtal sura invändningar om att årets pris är en belöning för listplaceringar snarare än musikalisk innovation, men från branschhåll och inte minst från artisterna själva framhölls raka motsatsen.

Så får också Martin Sandberg som han egentligen heter, enbart stryk av Paul McCartney och John Lennon när det gäller antal förstaplaceringar på Billboardlistan. Britney Spears "Baby one more time" var hans första listetta och sedan har det bara fortsatt, ofta med hitlåtar som blivit tonårstjejernas favoriter.

– Hans låtskatt är fantastisk. Jag har tre döttrar, låtarna har snurrat där hemma i flickrummen, säger Stefan Forsberg, jurymedlem och chef för Konserthuset i Stockholm.

Låtskrivaryrket

Max Martin blir den förste svensken att få priset i populärmusikklassen. Pelle Lidell, internationell chef för Universal i London och tidigare vd för musikförlaget Murlyn som skapade hitlåtar åt Madonna och Britney Spears, ser priset som betydelsefullt för låtskrivaryrket.

– Jag har klagat i 20 års tid på att det svenska låtskrivarundret fått så lite erkännande i Sverige. Men det beror väl på att det är lite osexigt. Det handlar om ytterst kompetenta yrkespersoner som nöjer sig med att vara det.

"Äntligen", utbrister Jenny Berggren från Ace of Base. Precis som Backstreet Boys, Kate Perry och Britney Spears med flera internationella storstjärnor, intervjuade i Polarprisjuryns presentationsvideo, lyfter hon fram pristagarens förmåga att kombinera sin musikalitet med både hjärta och hjärna, hela tiden angelägen om att locka fram det bästa hos varje artist.

Hjärnan bakom

Från sin läroperiod hos Denniz Pop i Cheironstudion i Stockholm tog han med sig ett kollektivt arbetssätt där olika låtskrivare och musiker ofta bidrar till samma låt. Men enligt Thomas Johansson på Live Nation är det är ändå Max Martin som är hjärnan bakom kompositionerna i producentkollektivet Wolf Cousins i Los Angeles där Martin numera är verksam.

Även årets andra pristagare, den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli, arbetar med rösten i centrum och med en enorm musikalisk precision. Sefan Forsberg på Konserthuset betonar hennes musikaliska intellekt.

– Det bara lyser om henne, hon förför publiken även i en konsertsituation utan operascenario, med en sådan enorm kvalitet i sin röst. Jag har bokat henne sex gånger till Konserthuset och kommer att göra det varje gång jag får tillfälle.

MIndre scener

Malena Ernman lyfter fram Cecilia Bartolis självständighet i den tävlingsinriktade operabranschen. Bartoli har lämnat Italien och La Scala, bosatt sig i Schweiz och konsekvent valt att sjunga på mindre scener. Dessutom har hon återuppväckt bortglömda barockoperor.

– Hon har gått emot hela operabranschen och uppfattningen att större är bättre och tackat nej till La Scala och Metropolitan eftersom hon tycker att musiken inte kommer till sin rätt där. Likt Jenny Lind har hon valt en egen väg också i sitt sätt att sjunga, säger Malena Ernman.

Cecila Bartolis röstregister spänner över tre oktaver och hon sjunger ofta koloratur, det vill säga med många snabba och fantasifulla utsmyckningar till melodin, vanligt inom just barockmusiken. Dessutom kan hon sjunga väldigt snabbt.

– Hon är operavärldens Usain Bolt, säger Malena Ernman.