Fakta: Årets stjärnor på slottet

Stefan Sauk, 60 år, är skådespelaren som fick sitt genombrott med humorsketcher kallade "Tillfälligt avbrott" i satirprogrammet "Lorry". Han spelade Jan Guillous hjälte Carl Hamilton i långfilmen "Vendetta" och har sedan dess haft en rad roller i stora svenska filmer.

Marika Lagercrantz, 61 år, är skådespelerska med en lång karriär på Stockholms Stadsteater och Dramaten. Hon har medverkat i en rad långfilmer, som Bo Widerbergs "Lust och fägring stor" och "Män som hatar kvinnor". Under åren 2011–2014 var hon kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin.

Amanda Ooms, 51 år, är skådespelerska, författare och konstnär och fick sitt genombrott i Suzanne Ostens film "Bröderna Mozart". Under 1990-talet inledde hon en internationell karriär men har även spelat huvudroller i stora svenska filmer som "Så vit som en snö", "Harrys döttrar" och "Maria Larssons eviga ögonblick".

Morgan Alling, 47 år, är skådespelare, regissör, författare och föreläsare och fick sitt genombrott med tv-serien "Tippen". Han spelar pappa i de populära "Sune"-filmerna och var nyligen aktuell med sin dokumentärserie "Morgans mission" på SVT. I boken "Kriget är slut" berättar han om sin tuffa barndom med alkoholiserade föräldrar och flytt mellan olika barnhem och fosterfamiljer.

Claire Wikholm, 71 år, är skådespelerska och författare och har varit verksam inom film, tv och teater sedan 1960-talet. Hon är känd från bland annat adventskalendern "Broster, Broster!", kultfilmen "Vi hade i alla fall tur med vädret" och en lång rad roller på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Fakta: Tidigare deltagare

Säsong 1: Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Mona Malm, Sven-Bertil Taube.

Säsong 2: Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Peter Stormare.

Säsong 3: Janne "Loffe" Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja, Christina Schollin.

Säsong 4: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren.

Säsong 5: Ulf Brunnberg, Marie Göranzon, Dan Ekborg, Monica Dominique, Niklas Strömstedt.

Säsong 6: Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabaeus, Johan Rheborg.

Säsong 7: Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Philip Zandén.

Säsong 8: Leif Andrée, Malena Ernman, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Lasse Åberg.

Säsong 9: Harriet Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg, Rikard Wolff.

Skådespelaren Stefan Sauk har ofta setts som en hård och tuff machoperson. En bild som han erkänner att han själv har varit med och målat upp.

– Jag har själv hjälpt till, det är klart jag har det, säger Stefan Sauk.

I årets omgång av SVT:s "Stjärnorna på slottet" har dock tittarna fått en delvis annan bild av honom. Sauk har varit inkännande och väldigt öppen i de program som redan har sänts.

– Sådan här är jag faktiskt, allt annat är en myt. Men i början av min karriär var jag inte så här öppen, då hade jag enorma skyddsplåtar framför mig. De tog jag bara bort när jag jobbade, för då ska ju revbensspjället knäppas upp, säger han.

"Dåligt, tråkigt, dumt"

Och i lördagens avsnitt öppnar Stefan Sauk upp sig ännu mer – då är det nämligen hans tur att stå i centrum. Det blir en fartfylld dag som också innehåller en hel del känslor.

– Du kan ju inte gå in i det här programmet och tänka att "nej, jag ska inte berätta". Det blir väldigt dåligt och tråkigt och dumt. Så man går in i programmet och tänker "okej, det här är jag, wide open". Om frågorna kommer så berättar man, säger han.

Inga betänkligheter

När Stefan Sauk fick frågan om att medverka i "Stjärnorna på slottet" hade han dock ingen större koll på programmet. Han såg ett par gamla avsnitt och blev positivt överraskad.

– Det var så bra och så intressant. Man har en uppfattning om en människa, man tycker att man känner en person, och så upptäcker man att det inte stämmer. "Wow, finns allt det här bakom", och så är det ju med egentligen med alla människor. När man skrapar på ytan så har alla sin historia, säger Stefan Sauk.

Efter det hade han inga som helst betänkligheter.

– Nej, egentligen inte. Det här är ju faktiskt ett hyllningsprogram, en hyllning till människor som verkar i underhållningsbranschen. Så det känns faktiskt som något slags ära att få vara med, säger Stefan Sauk.

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.