Fakta: Curtis Hanson

Född 24 mars 1945 i Nevada, USA.

Hoppade av sina studier i unga år och började arbeta som frilansfotograf och redaktör för tidskriften Cinema.

Första filmprojektet var som medförfattare i manuset till "The Dunwich horror" 1970, baserad på H.P Lowecrafts bok. Regidebuten kom ett par år senare med "Sweet kill", även den en skräckfilm.

Komedin "Losin' it" från 1983, med bland andra Tom Cruise i en av rollerna, blev hans dittills största framgång.

Fick sitt genombrott som regissör med "Handen som gungar vaggan" 1992. Därefter följde bland annat "LA konfidentiellt" (1997) "Wonder boys", (2000) "8 Mile" (2002) och "Lucky you" (2005).

Sjukvårdpersonal hittade Curtis Hanson livlös i hemmet på tisdagseftermiddagen lokal tid, och han dödförklarades på plats. Enligt polisen dog Hanson av naturliga orsaker. Enligt Variety hade regissören lidit av Alzheimers under senare år och dragit sig tillbaka från filmskapandet.

Curtis Hanson vann en Oscar 1998, i kategorin bästa manus efter förlaga, för filmen "LA konfidentiellt", som han också regisserade. Filmen, som bygger på en roman av James Ellroy, var även nominerad för bästa film och bästa regi och gav dessutom Kim Basinger en Oscar för bästa huvudroll. Den blev en kommersiell succé och spelade in över en miljard kronor världen över.

"Självklart är jag uppriven och upprörd. Vila i frid Curtis Hanson", twittrar Russel Crowe, som hade en av huvudrollerna i "LA konfidentiellt".

2002 gjorde han "8 mile" med rapparen Eminem i huvudrollen, en film löst baserad på Eminems eget liv.

"Curtis Hanson trodde på mig och på vår galna idé om att göra en rapfilm i Detroit. Han gjorde i stort sett en skådespelare av mig i "8 mile'", säger Eminem i ett uttalande till Billboard.

Hansons genombrott kom med thrillern "Handen som gungar vaggan" från 1992, som öppnade dörren för en Hollywoodkarriär. Därefter följde bland annat LA konfidentiellt" och "Wonder boys" med Michael Douglas. Hans sista film blev "Chasing Mavericks" från 2012.