Fakta: Gabriel Byrne

Född: 1950 i Dublin, Irland.

Bakgrund: Äldst av sex syskon, uppväxt i en katolsk familj. Studerade arkeologi och lingvistik på universitetet och arbetade under en period som arkeolog. Började med skådespeleriet först som 29-åring. Efter en prövotid på Focus Theatre och Abbey Theatre i Dublin började han jobba på Royal Court Theatre och Royal National Theatre i London.

Film och tv i urval: Debuterade i rollen som Uther Pendragon i John Boormans film "Excalibur" 1981. 1990 var han med i "Miller's crossing" och 2008–2010 i tv-serien "In treatment".

Aktuell: I "Louder than bombs" som får svensk biopremiär den 18 december.

– Jag ser honom som en hjälte. Han försöker göra det rätta, säger Byrne till TT.

"Louder than bombs", som vann Bronshästen vid årets upplaga av Stockholms filmfestival, är Triers engelskspråkiga debut. Byrne spelar maken till en avliden krigsfotograf, gestaltad av Isabelle Huppert. När det ska arrangeras en utställning av hennes foton kommer äldste sonen, spelad av Jesse Eisenberg, åter till det hem där han inte varit på många år och konfronterar både sin far och sin tillbakadragne yngre bror. De upptäcker också saker de inte visste om den avlidna hustrun/modern.

– Jag hade sett Joachims tidigare filmer och visste att han har en unik röst, säger Byrne när TT möter honom på filmfestivalen i Cannes.

"Komplex roll"

Byrne är själv tvåbarnsfar. Han konstaterar att papparollen har många facetter.

– Att vara pappa innebär en väldigt komplex roll. Dina barn ser upp till dig för att få svar och för att du ska försöka styra dem rätt. Och sedan blir de äldre och söker sin identitet, och du känner som förälder att du förlorar din makt och att de försvinner från dig. Och det är så oerhört svårt att acceptera. Allt handlar om att göra misstag och att lära av dem.

– Jag älskar att filmen slutar som den gör. Det finns inga enkla svar, utan livet går vidare.

Han talar om jobbet som skådespelare, om hur han trots sina många år i yrket inte har något riktigt självförtroende.

– Att vara skådespelare handlar om att vara sig själv. Skådespelaren ska serva berättelsen, och när kameran sedan riktas mot ditt åldrade ansikte, då krävs det mod. Men det är ett fantastiskt yrke, som ibland kan vara oerhört frustrerande. Och när alla bitar faller på plats kan det bli en konstyttring.

Ser aldrig filmerna

Han ser aldrig de filmer han gör och hävdar att det förflutna är det förflutna.

– Det är jag, men i gången tid, och det går inte att göra om. Många ser sina filmer som nostalgi. Det har jag inte tid med.

Han har heller inte sett "Vikings", där han medverkade i den första säsongen.

– Det var en rolig inspelning, och det var kul att vara på Island. Men jag hade aldrig tackat ja om jag inte hade fått veta att jag skulle bli dödad i slutet av säsongen.