Fakta: Ellen Page

Född: 1987 i Halifax, Kanada.

Familj: Partnern Samantha Thomas. Page kom ut som gay 2014 under en mässa i Las Vegas. Hon konstaterade i ett känsloladdat tal att hon var trött på att ljuga och gömma sig.

Karriär: Efter ett antal tv-roller fick Page något av ett kritikergenombrott med thrillern "Hard candy". Hennes breda genombrott kom 2007 med "Juno" där hon spelar en tonåring som blir gravid. Filmen blev en stor framgång, både kommersiellt och bland recensenterna. Sedan dess har Page bland annat medverkat i "Inception" och flera av "X-men"-filmerna.

Aktuell: Spelar ena huvudrollen i filmen "Freeheld" som har svensk biopremiär den 22 juli.

Ellen Page har kommit till filmfestivalen i Zürich för att presentera den verklighetsbaserade filmen "Freeheld". Den handlar om poliskvinnan Laurel (Julianne Moore) som diagnosticeras med obotlig cancer. Hon vill att hennes partner Stacie (Ellen Page) ska ärva hennes pension, vilket är vedertagen standard när en manlig polis dör.

Proteströrelse

Men byråkraterna i Ocean County i New Jersey sätter sig på tvären och hänvisar till både juridiska och moraliska argument. Det leder till en landsomfattande proteströrelse som kräver rättvisa för Laurel och Stacie.

– Jag hade hört talas om det här för många år sedan, jag såg dokumentären om fallet och den rörde mig till tårar, säger Ellen Page som tidigare synts i filmer som "Juno" och "Inception".

– En av orsakerna till att jag ville göra filmen var att kvinnor som är gay inte haft en sådan här film tidigare. Det har gjorts filmer om män, men inga om kvinnor. Visst, det finns filmer som "Fucking Åmål" och "Blå är den varmaste färgen", men när det gäller kommersiella filmer har det mer handlat om män. Det är ju så i Hollywood. Det görs fler filmer om män. Men det känns ändå som om det går i rätt riktning.

Hon berättar att hon och Julianne Moore upplevde en omedelbar förbindelse.

– Vi retade varandra, rörde vid varandra. Det kändes verkligen som om vi var ett par. Vår relation kändes väldigt naturlig. Jag hoppas att det känns för dem som ser filmen.

Generös och tillgänglig

Verklighetens Laurel avled i cancer. Stacie lever och bor kvar i parets gemensamma hus. Ellen Page har haft mycket kontakt med henne.

– Vi träffade henne, allihop. Hon var oerhört generös och gav oss all information vi behövde. Vi ville verkligen göra en film som fick henne att känna sig säker under inspelningen. Vi ville få henne att förstå att vi ville berätta sanningen. Jag såg dokumentären om fallet upprepade gånger. Men självfallet så blir det inte riktigt förrän man möter den verkliga personen och hennes känslor.

Vi talar om hur hon kom ut under ett tal på en mässa 2014.

– Det finns många människor i världen som är gay, men det finns förvånansvärt få unga aktivister. Hollywood är präglat av en rädsla. En oro för att man inte ska få fler jobb. Jag förstår folks rädsla, det gör jag verkligen. Jag höll det hemligt i många år. Men jag tror det håller på att ändra sig, säger Ellen Page.

Olycklig i garderoben

I dag känner hon sig både fri och stark.

– Nu kan jag bara känna "vad i helsike var jag rädd för?". Det beror antagligen på att jag är så lycklig. När jag var i garderoben var jag olycklig och kände det som om jobbet hindrade mig från att vara den jag är. Så för mig har det bara varit positivt.