Fakta: "Palme – sista timmarna"

Dokumentärserie i två delar av Göran Ellung som visas i TV4 den 24 och 25 februari.

Medverkande: Mårten Palme, Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt, Mona Sahlin, Ulf Adelsohn, Jan Guillou, Anna-Greta Leijon, Gro Harlem Brundtland med flera.

Del ett fokuserar på mordkvällen och belyser samtidigt hatet mot Olof Palme samt några av 1970- och 1980-talets viktigaste politiska frågor.

Del två tar vid efter skotten på Sveavägen och skildrar vad som hände under natten och hur polisen och medierna hanterade sina respektive uppdrag.

Det råder ingen brist på dokumentärer, biografier och böcker som tar avstamp i mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Stora journalistpriset-vinnaren och förre TV4-chefen Göran Ellung tycker dock att hans nya dokumentärserie "Palme – sista timmarna" skiljer sig från mängden.

– Min idé var att, med mordnatten som ram, skildra hur det här fruktansvärda dådet hanterades. Men också att beskriva 1980-talets politik, den där höger-vänster-motsättningen som vi inte riktigt ser i dag, säger han.

"Palme – sista timmarna" är mer av ett nedslag än hela historien om Olof Palme eller mordet.

– Jag har skurit ut den här perioden och därmed skapat en annan berättelse som jag inte tycker att man sett fullt ut tidigare, säger Göran Ellung.

Locka yngre tittare

Förhoppningen är att den berättelsen också ska locka en ny publik.

– Det är ju svårt att säga att man ska göra en film om något som hände för 30 år sedan som ska intressera yngre tittare. Men det var verkligen tanken, att de kan få hela det här sammanhanget i en berättelse, säger Göran Ellung.

I "Palme – sista timmarna" läggs ingen större vikt vid olika teorier kring skuldfrågan. Undantaget är familjen Palmes ståndpunkt.

– Jag försöker medvetet undvika att gå in i de här spekulationerna, jag försöker skildra vad som hände och hur man agerade. Sedan är det svårt att gå förbi att de som var närmast har en väldigt stark samsyn om vem de tror att mördaren var. Det måste jag ta med, säger Göran Ellung.

Viktigt tidsperspektiv

Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Dokumentärserien kommer att visas ett par dagar före årsdagen av händelsen.

Just 30-årsperspektivet var viktigt för Göran Ellung under arbetet.

– Många har fortfarande väldigt tydliga minnen med stark närvaro samtidigt som det gått 30 år och man kan se vad som har förändrats. Det hade varit svårare att göra bara några år efteråt och det hade varit svårare att göra det om tio år, då kommer många av de som var med inte att kunna berätta hur politiken såg ut på den tiden, säger han.

"Palme – sista timmarna" sänds i två delar den 24 och 25 februari.