Fakta: "Macbeth"

William Shakespeare skrev "Macbeth" 1606. Det var den sista av hans stora tragedier "Julius Caesar", "Hamlet", "Othello" och "Kung Lear".

Pjäsen spelades för första gången i Sverige 1838 på Djurgårdsteatern i Stockholm. En av de mer omtalade svenska uppsättningarna svarade Ingmar Bergman för 1944 på Helsingborgs stadsteater. 1847 hade Giuseppe Verdis opera "Macbeth" premiär.

Bland de som axlat rollen som Macbeth märks Laurence Olivier, Ian McKellen, Sven Wollter och Reine Brynolfsson.

Genom åren har "Macbeth" också filmats ett otal gånger, bland annat har Orson Welles, Akira Kurosawa och Roman Polanski tagit sig an berättelsen.

"Macbeth" anses av många vara en utmaning. Det blev särskilt tydligt när Justin Kurzel filmade dramat förra året med Michael Fassbender i huvudrollen. Filmen sågades nära nog unisont.

Stefan Larssons tolkning av Shakespeares klassiska tragedi "Macbeth" antar en allt mer fast form. Sedan tidigare är det klart att Mikael Persbrandt gör huvudrollen som Macbeth – den tappre krigaren som förgiftas av äregirighet – och att Marie Richardson spelar den minst lika maktlystna Lady Macbeth.

Ständigt aktuell

Till ensemblen har nu även Ellen Jelinek, Charlotte Jonsson och Johannes Bah Kuhnke anslutit sig. Den sistnämnda vet emellertid inte vilken roll han ska spela än så länge.

– Stefan Larsson håller fortfarande på att bearbeta manus så det är inte klart. Men ensemblen är gigantisk och vi kommer att stå på scenen typ hela tiden, så det blir mycket speltid, säger Johannes Bah Kuhnke.

Mikael Persbrandt framhåller att "Macbeth" är högaktuell, men han understryker också att pjäsen alltid har varit det.

– Den talar till vilken tid den än sätts upp i.

Regissören Stefan Larsson instämmer.

– Shakespeare är dessvärre alltid modern.

Är det mänsklighetens fel att han är det?

– Ja, det skulle jag vilja påstå. Det är väldigt deprimerande att han alltid är aktuell. Det är ett underbetyg till mänskligheten, säger Stefan Larsson.

"Bävan och respekt"

Den 19 oktober har "Macbeth" premiär på Maximteatern i Stockholm, som Mikael Persbrandt driver tillsammans med producenten Agneta Villman sedan 2012.

Enligt skådespelaren går biljettförsäljningen utmärkt.

– Men jag är ju teaterchef, så det måste jag ju säga, konstaterar han och ler.

Trots en lång karriär har Mikael Persbrandt aldrig spelat Shakespeare. I dag är han förväntansfull.

– Det är framför allt det fantastiska språket jag längtar efter. Det finns inte hos så många författare. Jag närmar mig detta med både bävan och respekt, men mest med lust, säger Mikael Persbrandt.

Målar tavlor

Framöver väntar ytterligare en stor uppsättning på Maximteatern. Mer detaljerad än så vill Mikael Persbrandt inte vara.

– Men det kan jag säga att det blir något så in i helvete spännande. För övrigt så försöker jag måla så många tavlor jag bara hinner. Jag ska ju gästa Lars Lerins museum Sandgrund i juni.