Fakta: "Humorgalan – för varenda unge"

Galan är ett samarbete mellan Unicef och TV4 och sänds i TV4 på måndag den 2 maj klockan 20.

Programledare är Renée Nyberg och Morgan Alling.

Under kvällen får tittarna ta del av flera reportage från Unicefs arbete runt om i världen. Förutom Persbrandts Nepalresa visas även när programledaren Tilde de Paula Eby reser till Serbien och tv-profilerna Mia och Penny Parneviks resa till Mauretanien.

Det blir även liveframträdanden med Laleh, Molly Sandén, Frans, Miriam Bryant och Eva Dahlgren.

Dessutom kommer profiler som Peter Magnusson, Shima Niavarani, Leif Mannerström och Ebba Kleberg von Sydow att medverka i sketcher.

Mikael Persbrandt blev inbjuden av Unicef att resa till Nepal för att följa upprustningsarbetet ett år efter att landet skakades av en förödande jordbävning. Uppskattningsvis omkom 9 000 människor i katastrofen som också lämnade hundratusentals människor utan hem.

Med sig på resan hade han sonen Igor.

– Upplägget lät väldigt bra och spännande, och det var det också. Den här resan har lämnat ett stort intryck och gjort ett avtryck hos min son, säger Mikael Persbrandt.

"Fortfarande kris"

Persbrandt har tidigare varit ambassadör för Unicef och besökte då andra krisdrabbade områden som Haiti och Liberia. Området han besökte i Nuwakot i Nepal hade återuppbyggts och barnen kunde gå till skolan.

– Det här är den första resan jag gör till en icke krisdrabbad trakt. Det är klart att det fortfarande är en kris, men jag har rest i konflikthärdar i världen tidigare. I Haiti var det direkt efter jordbävningen, vilket är en helt annan upplevelse än att åka till Nepal ett år efter en jordbävning, säger han.

– Här har Unicef och andra hjälporganisationer kunnat göra det de ska göra. Pengarna har kommit fram och skolor har byggts upp – om än på ett provisoriskt sätt emellanåt.

Visas på måndag

Reportaget från resan kommer att visas när TV4 sänder "Humorgalan – för varenda unge" på måndag kväll. Mikael Persbrandt säger att det är viktigt att påminna om att hjälp fortfarande behövs.

– Tanken är att reportaget ska få människor att stanna upp och tänka att man faktiskt kan bidra på sitt lilla sätt till att hjälpa till att få en lite bättre värld.