Fakta: Silvana Imam

Född: 1986 i Litauen. Uppvuxen i Jakobsberg.

Bakgrund: Parallellt med musiken har hon studerat psykologi. Som 24-åring tog hon sin magisterexamen.

Debut: Hon uppträdde först under namnet Silvana Solo. 2013 gav hon ut skivan "Rekviem" som Silvana Imam.

Genombrott: Hennes uppträdande på den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp 2013 fick stor uppmärksamhet. Året därpå kom singeln "Svär på min mamma" som hyllades av både kritiker och publik. 2016 har hon hunnit utses till årets liveartist av P3:s lyssnare och fått Musikförläggarnas pris för årets textförfattare. På Grammisgalan var hon den första rapparen någonsin att koras till årets artist. Nyligen spelade hon på den amerikanska festivalen SXSW.

Aktuell: Släpper skivan "Naturkraft" den 25 mars. Den 1 april inleder hon en turné i Norrköping som avslutas den 12 maj på Gröna Lund i Stockholm.

På skivan varvas ömsinta kärleksförklaringar till en älskad systerdotter med historier om sorglöst partajande. Här finns också ett politiskt ursinne. Med blodet rött och hett rappar Silvana Imam om att bränna Rosenbad och "knulla överklassen så att den flyr för livet".

Det är alltså en disparat berättelse, men det är meningen.

Revolution och fest

– Jag ville visa att jag är lika komplex och mångfacetterad som andra. Jag är revolutionär. Men jag vill också ha kul. Det ena utesluter inte det andra, säger Silvana Imam när TT träffar henne på hiphopkollektivet RMH:s kontor i Stockholm.

Att hon skildrar sig som en lyckligt dansande varelse komplicerar mediebilden av den 29-åriga rapparen som ofta paketeras som en arg ung kvinna. Själv menar hon att det finns en förminskande maktmekanik bakom att kvinnor benämns som arga.

– "Varför är du så arg". Det har jag fått höra sen jag var liten. När vi kvinnor kallas arga så försvinner innebörden i det vi säger. Vi reduceras till att bara vara just arga.

På "Naturkraft" vill Silvana Imam framför allt berätta om sig själv.

– Jag ville bli mer intim och personlig. Länge var jag osäker på om jag ens skulle ha med introspåret "Hon va" för att det är så utlämnande.

Här rappar hon om gråtande fäder, rotlöshet och depressioner. Båda hennes föräldrar medverkar också på skivan. Mamma läser en text på litauiska. Pappa bidrar med en dikt på arabiska.

Hon skrattar åt sin oförmåga att bete sig lagom. När hon nu har haft ambitionen att göra en närgången skiva så har hon slagit något slags rekord i förtrolighet.

Gränslöshet

– Det här gränslösa är lite läskigt. Men om det inte var otäckt att släppa en låt som "Hon va" så skulle det heller inte vara särskilt intressant.

Många låtar på skivan handlar också om pengar. Hennes ansikte stelnar när hon får frågan vad hon har för förhållande till pengar. Hon förklarar att det är ett ämne där hon har blivit missförstådd av journalister.

– För att ställa den frågan måste du ha en analys av vad hiphop är. Du måste ha ett klassperspektiv för att förstå vad det innebär att komma från en tillvaro där du inte kan köpa någonting till att kunna köpa något. Hiphop kallas ofta för materialistisk, men det är så mycket mer sammansatt. Det handlar om något slags arbetarklasskapitalism.

Egentligen var det meningen att "Naturkraft" skulle ha släppts redan förra året. Men då snurrade karriären så snabbt att Silvana Imam inte orkade. I dag är hennes förhållande till framgång kluvet.

– I somras kraschade jag. Jag jobbade för mycket och mådde inte så bra. Jag var alltid inne i mitt jobb och kunde inte sova. Nu har jag hittat en balans.

2016 har Silvana Imam badat i priser. På Grammisgalan var hon den första rapparen någonsin att koras till årets artist. Men hon betonar att hon bestämt sig för att inte låta hyllningarna definiera hur hon ser på sin musik.

Det verkar finnas mycket psykologi bakom att vara artist?

Silvana Imam, som tagit en magisterexamen i psykologi, skrattar.

– Alltså, vi är ju knäppa. Vi ställer oss på en scen och förväntar oss att det ska komma folk. Och att de dessutom ska tycka om oss. Det är helt sjukt.

Vad gör du om tio år?

Hon funderar en lång stund. Sedan rycker hon till.

– Jag vill släppa ett album när jag är 40. Ja! Som Jay-Z! I Sverige har vi aldrig haft en kvinnlig rappare i 40-årsåldern. Jag vill vara hon.