Fakta: Peter Carlsson

Född 1952 i Leksand. Bor i Grycksbo.

Bildade Peter Carlsson och Blå grodorna 1993 för att sätta upp en musikshow på Dalateatern där han arbetade som skådespelare och teatermusiker. Det blev succé och gruppen blev en heltidssysselsättning.

Peter Carlsson och Blå grodorna har sedan dess satt upp ett stort antal föreställningar där allt från visor till rock blandas med skrönor och humor. Gruppen har också givit ut ett antal skivor och 1996 fick de en egen tv-serie. Peter själv har belönats med bland annat Karamelodiktstipendiet och Cornelis Vreeswijk-stipendiet.

Blå grodorna består i dag av Kristin Stenerhag, Kjell Gustavsson, Pär Grebacken och Staffan Wiklander.

Ger den sista föreställningen av showen "Ett inhopp" på Dalhalla utanför Rättvik den 2 juli.

Peter Carlsson bildade Blå Grodorna 1993 för att sätta upp en föreställning på Dalateatern. Det blev en enorm succé och sedan dess har det blivit ännu fler föreställningar, oändliga turnéer och utsålda hus – inte minst på Scalateatern i Stockholm där gruppen har spelat i långa perioder.

Men efter 23 år har Peter Carlsson nu tröttnat.

– Sedan början av 1990-talet har jag i stort sett vetat exakt vad jag ska göra två år framåt. Så om någon säger "ska du med till England då och titta på det där" så blir det "nej, då ska jag vara i Sundsvall klockan sju på kvällen". Det är så jävla drygt att nu har jag sagt att jag skiter i att göra någon ny föreställning, säger han.

Vill nå publiken

Den senaste showen, "Ett inhopp", har Peter Carlsson och Blå Grodorna spelat "säkert 150–200 gånger" sedan premiären 2013. Den 2 juli spelas den för sista gången på Dalhalla utanför Rättvik – ett ovanligt stort spelställe för gruppen som brukar föredra mindre scener men tanken är att alla som vill se föreställningen ska få plats.

– Jag brukar säga att 500 är den ultimata storleken på en publik för då kan man se dem som sitter längst bak och prata med dem. Alla pratar om att det är så häftigt med stora konserter men det ultimata för en artist är ju att nå alla, säger Peter Carlsson.

"Gamla traktorer"

Efter den 2 juli har Peter Carlsson och Blå Grodorna ingenting inbokat tillsammans.

– Jag är ganska ambivalent. Grodorna finns kvar som konstellation så de spelar ju själva nu och de säger att jag är välkommen när jag vill. Jag är sjukskriven på halvtid också eftersom jag har hjärtfel. Man känner också att "fan, man lever ju inte hur länge som helst" så jag ska väl vara hemma lite mer och jag har mycket kul att hålla på med här. Gamla traktorer och sådant, säger Peter Carlsson.

Andra projekt

Så även fast det inte blir några fler stora föreställningar och turnéer kommer han säkerligen att dyka upp på scenen tillsammans med Blå Grodorna med jämna mellanrum. Han säger också att han kan tänka sig att hoppa på andra projekt.

– Det är en del folk som är på mig. Det bor en massa duktiga musiker häromkring och så sitter man och dricker pilsner och säger att "vi borde ju göra något ihop någon gång". Sådant tycker jag är kul att fantisera om. Det är ingenting som är spikat men jag har lite grejer på gång, säger Peter Carlsson.