Fakta: Finalmotståndarna

Peter J Skogström, Malmö: Tvåfaldig OS-mästare med svenska kocklandslaget, 2000 och 2004. Årets kock 2006. Vinnare i "Kockarnas kamp" 2015. Driver sex restauranger och är delägare i ytterligare fyra.

Nils Molinder, Stockholm: Driver 22 restauranger med sin storebror, bland annat Wedholms fisk och Ulla Winbladh. Wedholms fisk har tidigare haft en Michelinstjärna.

Peter J Skogström hade förutsättningarna på sin sida när han gick in i finalen i "Kockarnas kamp". Hans fem medaljer innebar ett försprång på Nils Molinder, som bara hade två.

I den inledande tävlingen, där deltagarna skulle skiva skinka tunt, pochera ägg och göra hollandaisesås på tid, hade Molinder en chans att ta igen försprånget.

Men så skulle det inte bli.

– Rulltrappan gick åt fel håll för mig under faserna där jag skulle kliva in och ta medaljer. Jag var inte på hugget och det går inte mot en kille som Peter, säger Nils Molinder.

"Ett privilegium"

I den avgörande duellen skulle finalisterna tillreda en trerättersmiddag på en timme. Nils Molinder hade fortfarande en matematisk chans att vinna och hoppades på att några vågade smakkombinationer skulle falla juryn på läppen. Så blev, återigen, inte fallet.

– Jag var tvungen att göra någonting helt annorlunda. Det var en chansning men ska man förlora kan man lika gärna göra det med besked, säger Molinder.

Peter J Skogström säger att det har varit "ett privilegium" att medverka i programmet och menar att förstapriset väger tungt.

– Många yngre kockar tror att det bara är att gå in och göra tävlingsmat eller bli tv-kock, och så vidare. Men vi som har varit med här behärskar hela kunskapsstegen och vi visar att den som gör det kan gå långt, säger han.

Värdig vinnare

Om Peter J Skogström är en värdig vinnare så är Nils Molinder en lika ödmjuk förlorare, och om de båda träffas igen så vet han vad han vill bjuda sin motståndare på:

– Anka. Jag skulle göra den med stuvad spetskål med lite bacon i och en jättegod portvinssky av ankben till, säger Molinder.