– När jag dör vill jag känna att jag gjorde allt som kittlade i magen. Det är då jag blir stolt över mig själv, när jag vågar.

Petra Marklund vill prova olika saker och inte fastna i mallar.

Fakta: Petra Marklund

Född 12 september 1984. Uppvuxen i Älta i Nacka utanför Stockholm.

Har ägnat sig åt musik under hela sitt liv – inte minst jazz. "Mycket av min inspiration och mina melodier kommer från jazzen. Jag gjorde mycket jazzimprovisationer och där fick jag utlopp för att börja göra melodier, hitta nya sätt att sjunga på och använda rösten med olika läten. Jag är ganska ohämmad röstmässigt", säger hon.

Skivdebuterade 1998 med en singel under artistnamnet Berdie. Debutalbumet "Teen queen", som hon gav ut som Petra Marklund, kom 2000.

Det stora genombrottet kom några år senare då hon börjat kalla sig September. Totalt blev det fyra album med refrängstark dansmusik – "September" (2004), "In orbit" (2005), "Dancing shoes" (2007) och "Love CPR" (2011). Septembers största hit, "Cry for you", sålde guld i USA.

Medverkade i den första säsongen av TV4:s "Så mycket bättre" 2010 och ledde sedan SVT:s "Allsång på Skansen" under 2014 och 2015.

Albumdebuterade på svenska 2012 med "Inferno". Den 13 november släpps nya skivan "Ensam inte stark" där hon återigen samarbetat med bland andra Kents frontman Joakim Berg. "Jag har aldrig någonsin varit så inspirerad i en låtskrivarprocess som när jag jobbat med honom", säger hon.

Åker i vår på en konserthusturné: 3/2 Göteborg, 5/2 Örebro, 6/2 Jönköping, 9/2 Stockholm, 12/2 Västerås, 13/2 Helsingborg, 26/2 Bollnäs, 27/2 Vara, 1/3 Umeå, 2/3 Luleå, 4/3 Gävle, 6/3 Uppsala.

Petra Marklund är bara 31 år men har redan hunnit med mer än de flesta artister. Hon slog igenom under artistnamnet September som 20-åring och kom att nå världsframgångar med dansmusikhits som "Cry for you" och "Satellites".

När Petra Marklund var 26 blev hon sedan folklig tack vare den första säsongen av "Så mycket bättre", något hon senare förvaltade med det svenskspråkiga succéalbumet "Inferno". Det följdes upp med ett jobb som programledare för "Allsång på Skansen".

– Jag blir lugn när jag känner att jag utvecklas, jag vill inte leva på gamla meriter. Det är inte bra när nostalgi tar över, jag försöker inte heller tänka för mycket framåt utan vara här och nu. Jag tror på att försöka känna vad som känns bra och låta det visa vägen, säger Petra Marklund.

Ingen ny Lasse

Hon lämnade "Allsång på Skansen" i somras och säger att hennes plan aldrig var att bli "en ny Lasse Berghagen" men att de två åren på Sollidenscenen var "superhäftiga".

– I Sverige ska man bara göra en sak för att det ger mer trovärdighet. Men kolla på Kanye West eller Rihanna, de spelar in film och allt möjligt, men här kan det vara känsligt och det har jag ingen förståelse för. Jag tror att allt man är med om berikar en och då har man mer att berätta om.

Lekfullt album

Nu ligger fokus återigen på den egna musikkarriären. I veckan släpper Petra Marklund albumet "Ensam inte stark".

– Det är ganska lekfullt och jag har aldrig varit så lycklig över något jag har gjort. Jag har verkligen lagt ner min själ i det och det känns väsentligt för mig, både musikaliskt och textmässigt.

Där "Inferno" var stöpt i en tydlig popmall beskriver Petra Marklund "Ensam inte stark" som en "lite konstnärligare" skiva.

– Jag vill att man ska få känna sig avslappnad och överraskad på samma gång. Jag har gjort ganska utflippade melodier här och där som kanske inte är så typiska i en poplåt. Jag älskar hur Ane Brun, Kate Bush och Regina Spektor gör det, de har intressanta musikaliska moment som gör att man blir så där "wow".

"Starka tillsammans"

Textmässigt går rädslan för att vara ensam som en röd tråd genom albumet.

– Det har blivit essensen av skivan. Jag tror att vi är starka tillsammans och att man blir inspirerad i mötet. Jag tror att det är en del av meningen med livet: samhörighet och gemenskap.

I vår väntar en stor konserthusturné. Vad som händer sedan har Petra Marklund "ingen aning" om.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få uppträda i USA, jag trodde aldrig att jag skulle sjunga på svenska och jag trodde aldrig att jag skulle leda "Allsång på Skansen". Jag bara gör och sedan får det bli som det blir. Jag kanske blir den första att åka till en annan planet i någon rymdraket?