Fakta: Eurovision-programledare i Sverige

1975, Stockholm: Karin Falck.

1985, Göteborg: Lill Lindfors.

1992, Malmö: Lydia Capolicchio och Harald Treutiger.

2000, Stockholm: Kattis Ahlström och Anders Lundin.

2013, Malmö: Petra Mede.

2016, Stockholm: Petra Mede och Måns Zelmerlöw.

Fakta: Petra Mede och Måns Zelmerlöw

Petra Mede, född 7 mars 1970, komiker och programledare som bland annat varit programledare för Melodifestivalen (2009 och 2016), Guldbaggegalan (2011, 2012, 2015, 2016) och Eurovision Song Contest (2013).

Måns Zelmerlöw, född 13 juni 1986, artist och programledare som slog igenom i "Idol" 2005. Vann Eurovision Song Contest i fjol med "Heroes". Har bland annat varit programledare för Melodifestivalen (2010) och "Allsång på Skansen" (2011–2013).

De har diskuterat programinnehåll sedan i höstas. Men det är först nu som arbetet börjar på allvar för Eurovision Song Contest-programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw.

– Från mitten av april äger Eurovision mitt schema. Då är det heltid, även helger – fullt fokus, säger Måns till TT.

Petra Mede, som enligt egen utsago är den med mer kontrollbehov av de båda, avslöjar att hon redan har börjat oroa sig så smått.

– Jag är lite mer nojig än Måns, jag ringer varje dag och kollar av att de verkligen arbetar med programmet, säger hon.

Vill glänsa

Programledarna har dock redan en god bild av hur programmen, de två semifinalerna och den stora finalen, kommer att se ut.

– Vi har gått igenom alla program och det är ju fortfarande 43 nummer som ska presenteras så vår roll är ju inte allt för stor. Det är rätt tydligt när vi får gå in och prata och inte, säger Måns Zelmerlöw

– Skulle vi göra för mycket mellan låtarna skulle programmet pågå hela natten. Vi är lite begränsade i tid men vi ska göra det bästa av de situationer där vi verkligen får möjlighet att glänsa, fyller Petra Mede i.

"Glimten i ögat"

Förhoppningen är att de ändå ska kunna ta lite mer plats än vad Eurovision-programledare vanligtvis gör.

– Kommentatorerna pratar över det de säger och det känns inte som att man får någon närhet. De gör inte något intryck men det tänker jag att vi ska göra, jag tycker att Petra gjorde det väldigt bra 2013 och så ska vi göra igen, säger Måns Zelmerlöw.

De berättar att de bland annat ska göra två sångnummer tillsammans.

– Det kommer att röra sig inom genren humor, musik och dans. Det blir lite ironiskt, metahumor, att man skojar om själva företeelsen Eurovision. Det har man inte gjort jättemycket tidigare utan det har blivit så stort och pompöst, att "nu är det på liv och död", och det är det ju naturligtvis inte. Vi vill visa att man kan ta det med glimten i ögat, säger Petra Mede.

Tror på Frans

Samtidigt kommer Eurovision Song Contest också att innehålla ett visst mått allvar.

– Tävlingen är ju till för att bygga broar mellan länder och det är ju än viktigare i dag när världen ser ut som den gör. Det är inget vi vill gömma undan, det ska inte bara vara glitter och glamour, säger Måns Zelmerlöw.

Exakt hur det artar sig kommer tv-publiken att bli varse i semifinalerna den 10 och 12 maj samt i den stora finalen i Globen den 14 maj. I den sistnämnda tävlar som bekant Frans för Sverige med bidraget "If I were sorry".

– Jag tror att Frans har bra chanser att placera sig högt, det kommer att vara mycket effekter och upptempo och då tror jag att han sticker ut. Sedan är frågan om han sticker ut tillräckligt för att vinna, säger Måns Zelmerlöw.