Fakta: Pierre Boulez

Född 26 mars 1925. Pierre Boulez inledde sina studier i matematik, något han hade stor fallenhet för. När han för första gången hörde Stravinskys "Näktergalen" bestämde han sig för att helt satsa på musiken, men matematiken kom hela tiden att spela en central roll i hans skapande.

Under 1960-talet inledde Boulez en framgångsrik dirigentkarriär. Han var bland annat chefsdirigent för New York-filharmonikerna och BBC:s symfoniorkester. Han ledde också under flera år den världsberömda "Parisfal" och "Nibelungens ring" i Bayreuth.

Boulez fick Polarpriset 1996.

Källa: Nationalencyklopedin

"För alla de som kände honom och uppskattade hans kreativa energi, hans konstnärliga rigorositet, hans öppenhet och generositet, kommer hans närvaro fortsätta att vara levande och intensiv", säger kompositörens familj i ett uttalande via Paris filharmoniker.

Pierre Boulez avled i den tyska staden Baden-Baden där han var bosatt, uppger familjen enligt AFP.

En gigant

Den världsberömde kompositören och pianovirtuosen var en gigant i Frankrikes musikliv, och har kallats en av de mest inflytelserika personerna inom den samtida musiken.

Som dirigent var han flitigt anlitad på båda sidorna om Atlanten, och var även känd för att vägra använda dirigentpinne utan dirigerade istället med händerna. Boulez föredrog ofta moderna kompositioner, och under det tidiga 60-talet tröttnade han på konservatismen i det franska musiklivet och lämnade landet till förmån för Tyskland.

Hade mycket humor

Ann-Sofie von Otter arbetade med Boulez vid ett flertal tillfällen, bland annat i USA och vid Wienerfilharmonikerna i Österrike. Enligt henne genomgick Boulez en stor förändring i sitt skapande, från att vara sparsmakad, stram och intellektuell till att få en större acceptans för flera sorters musik.

– Det många kanske inte känner till är att han var väldigt rolig. Vi fnissade mycket i studion när vi arbetade tillsammans, säger von Otter, till TT.

Under 70-talet ledde Boulez BBC:s symfoniorkester och var även chefsdirigent för New Yorks filharmoniker.

Boulez egna kompositioner utmärkte sig för att vara svårspelade, vilket bland annat visas i det kända verket "Le marteau sans maitre", som var influerad av surrealistisk poesi.