Turnéplan för En druva i solen

5/2 Riksteatern, Hallunda (Nordisk premiär)

20/2 Folkets Hus, Trollhättan

22/2 Stora Teatern, Göteborg

25/2 Kungsbacka Teater, Kungsbacka

2/3 Östgötateatern, Norrköping

3/2 Kalmar Teater, Kalmar

5/3 Konserthusteatern, Karlskrona

6/3 Stadsteatern, Karlshamn

7/3 Borgen, Osby

8/3 Teatern, Kristianstad

10/3 Växjö Teater, Växjö

13/3 Kulturhuset, Halmstad

16/3 Dalateatern, Falun

17/3 Dalateatern, Falun

19/3 Hjalmar Bergmanteatern, Örebro

22/3 Scalateatern, Karlstad

23/3 Motala Convention Center, Motala

31/3 Stadsteatern, Skövde

1/4 Teatern, Nyköping

2/4 Södra Teatern, Stockholm

3/4 Tumbascenen, Tumba

5/4 Gävle Teater, Gävle

6/4 Söderhamns Teater, Söderhamn

7/4 Slottsgymnasiet, Ljusdal

10/4 Storsjöteatern, Östersund

12/4 Härnösands Teater, Härnösand

13/4 Sagateatern, Umeå

14/4 Burträskarnas hus, Burträsk

15/4 Nordanåteatern, Skellefteå

16/4 Sagateatern, Boden

17/4 Forum, Älvsbyn

19/4 Folkets Hus, Jokkmokk

21/4 Norrbottensteatern, Luleå

22/4 Norrbottensteatern, Luleå

23/4 Norrbottensteatern, Luleå

1/5 Södra Teatern, Stockholm

2/5 Södra Teatern, Stockholm

3/5 Södra Teatern, Stockholm

Fakta: "En druva i solen"

Skriven av: Den amerikanska dramatikern Lorraine Hansberry. "En druva i solen", vars titel hämtats från en dikt av Langston Hughes, är hennes mest kända verk. Det var också den första pjäsen av en svart kvinna att sättas upp på Broadway. Hon dog av cancer i bukspottskörteln 1965, 34 år gammal.

Urpremiär: 11 mars 1959 på Ethel Barrymore Theatre i New York. Sedan dess har den återvänt till Broadway ett otal gånger. Den har även blivit film, musikal och tv-drama.

Priser: Utnämndes till bästa pjäs av New York Drama Critics' Circle 1959. Sedan dess har den bland annat belönats med sex Tony Awards och översatts till 30 språk.

Lorraine Hansberrys pjäs "En druva i solen" räknas som en självklar Broadway-klassiker. Pjäsen utspelas i ett Chicago starkt präglat av rasism och skildrar en svart familj från underklassen och dess kamp för att bli accepterad av medelklassen. Den uruppfördes 1959 med Sidney Poitier i huvudrollen och har sedan dess blivit både Hollywood-film och musikal.

Först nu, efter ett drygt halvsekel, når den Sverige. Den 5 februari har pjäsen nordisk premiär på Riksteatern i Hallunda. Därefter väntar en landsomfattande turné.

Högaktuell pjäs

Arbetet med att realisera projektet har förts i motvind.

– Jag försökte sätta upp pjäsen för fyra år sedan. Då berättade man för mig att pjäsen inte skulle tilltala en svensk publik, säger Josette-Bushell Mingo och suckar.

Men hon understryker att "En druva i solen" är högaktuell i samtidens Sverige.

– I Sverige finns det som vi alla vet en växande flodvåg av afrofobi, islamofobi och homofobi. Även om vi kanske inte kan förändra detta så kan vi skapa en plats för bekräftelse. Den här pjäsen kan ge oss styrka, säger Josette-Bushell Mingo.

Kayode "Kayo" Shekoni, som gör rollen som Lena Younger, instämmer.

– Jag skulle rent av säga att det är pinsamt hur aktuell den är. Det är häpnadsväckande att vi inte har kommit längre.

Hennes ansikte lyser av entusiasm när hon berättar om föreställningen. I november fick hon ställa in sin medverkan i gruppen Afro-Dites show efter att ha genomgått cancerbehandling. Men nu mår hon bra. Pjäsen ger henne energi. Samtidigt har arbetet med texten varit en omtumlande process.

– Det har väckt minnen. Min pappa kommer från Nigeria och min mamma från Sverige. Det är klart att det inte har gått obemärkt förbi.

Hon berättar om tillfällen då hon nekats att åka taxi och om personalen på förskolan under hennes uppväxt som hela tiden ville ta på hennes hår.

– Det här är en pjäs som tvingar dig att stå upp för vad du tror på. Under resans gång har jag frågat mig själv varför jag inte tagit ställning tidigare och varför jag har varit så rädd.

Unik ensemble

Riksteaterns uppsättning av "En druva i solen" är unik eftersom hela ensemblen, med ett undantag, består av svarta skådespelare. Kayode Shekoni säger att det har en oerhört stor betydelse.

– Ursäkta franskan, men det är verkligen så jävla dags. Vi skapar historia. Jag tror också att det kommer att betyda mycket för publiken. Det kommer att väcka både frågor, nyfikenhet och rädslor.

Turnén har inte börjat än, men har ni noterat om det finns några laddningar kring föreställningen?

– Svårt att säga. Men vi har diskuterat om det behövs någon form av säkerhetsåtgärder. Självfallet hoppas vi att det inte gör det, säger Kayode Shekoni.